Instellingen en individuele artiesten staan voor een financieel moeilijke periode. Aan een noodpakket van de overheid wordt gewerkt en als particulier kun je de instellingen blijven ondersteunen. Bij DSP-groep kennen we uit onze projecten de theatermakers, museumdirecteuren en beleidsadviseurs en dragen we de sector een warm hart toe. Daarom gaan we juist nu op zoek naar mooie initiatieven die ontstaan. We zullen wekelijks een update plaatsen van het culturele aanbod.

Concerten

Al die streamconcerten zijn leuk, maar voor artiesten is het ook wennen. Via Project Touchscreen is er toch nog een beetje publiek, dat wordt namelijk óók gestreamd terwijl de artiesten optreden. Buma Stemra roept radiostations op om veel Nederlandse muziek te draaien, de artiesten kunnen extra royalty inkomsten nu goed gebruiken. Luister dus de komende tijd veel naar de radio. Mocht je even iets anders dan Nederlandse artiesten willen, dan vind je hier een mooi overzicht van internationale streams. Het nachtleven wordt ook gemist, veel DJ’s streamen live vanaf hun social media zoals DJ-pionier Carl Cox. De graag in het Amsterdamse uitgaansleven geziene DJ Primo Disco, doet aan verzoeknummertjes via online platform Twitch.

Theater

Festival Cement is een platform voor nieuw theatertalent. Uiteraard kon het fysieke festival niet doorgaan. Zoveel mogelijk acts van de nieuwe talenten zijn online te zien of te horen en voorlopig nog terug te bekijken. Liever meer gevestigde makers zien? Muziektheatergroep Orkater heeft een uitgebreid online archief onder de noemer ‘Orkater en Chill’. Ter ontspanning tussendoor kun je naar de cultuursnacks van de Leidse Schouwburg. Dan kunnen de kinderen zich ondertussen vermaken met theaterlessen van Buro Bis.

Musea

Veel musea hebben hun collecties online beschikbaar, wederom een kleine selectie: het Mauritshuis, Naturalis en het Rijksmuseum.
Mocht u musea buiten Nederland willen bekijken: de Vaticaanse musea in Rome en ook het Louvre in Parijs hebben hun deuren geopend met virtuele tours.

Literatuur

Lezen doet men vaak al thuis, misschien nu iets meer of zegt men dat alleen maar? In ieder geval levert de huidige situatie inspiratie voor nieuwe gedichten op. Een aantal daarvan wordt verzameld op coronagedicht.nl.

Heb je opmerkingen of tips wat betreft het culturele aanbod in tijden van Corona?

Laat het Yan Crabbendam weten, hij hoort graag van je.