Kinderen en cultuur in tijden van Corona

De scholen gaan bijna weer open! Om de laatste dagen van de meivakantie door te komen, tips voor cultuureducatie vanuit huis. Daarnaast mooie virus-verhalen om te lezen of voor te lezen. Of samen scrollen op kunstige Instagram- accounts.

Onze collega Wendy Buysse deelt haar ervaring met digitaal cultuur beleven samen met haar nichtje tijdens de schoolvakantie:

“Daar zaten we dan: Ik thuis in Leiden achter mijn laptop en mijn nichtje van 10 in België achter haar laptop. Jaarlijks bezoeken we altijd samen minimaal één museum als ze vakantie heeft. Daar zijn we vaak uren mee zoet. Maar nu kan het niet. Het alternatief: samen online het Van Gogh museum bezoeken. Het was even zoeken hoe ik mijn scherm en geluid kon delen. Dat is leuker, want dan kijk je allebei naar hetzelfde en kan je tegelijk ‘stilstaan’ bij hetzelfde plaatje.
We hebben twee filmpjes samen bekeken over het leven van Van Gogh en wat schilderijen die ze herkende, omdat die ook op school hangen. En gezellig gekletst over wat we zagen. Na afloop ging ze thuis nog even een kleurplaat uitprinten en zelf een Van Gogh reproduceren, net zoals ze ook bij een live bezoek zou doen. Nee het is niet hetzelfde als met zijn tweeën door een museum struinen en schilderijen live aanschouwen. Maar we hebben toch fijn op afstand samen drie kwartier een leuke activiteit gedaan. En nu willen we natuurlijk als het weer kan de schilderijen in het echt samen gaan bekijken”.

Theatertips voor als de kinderen op bed liggen:

  • Theatergroep Maastricht speelt ‘Brieven uit Genua’ een bewerking van de succesvolle gelijknamige autobiografie van Ilja Leonard Pfeijffer, speciaal voor op de tablet of laptop.
  • Nog een bewerking van een succes roman, gewoon op YouTube: een opname van ‘De helaasheid der dingen’ door Afslag Eindhoven.
  • De Leest organiseert Theater Virusfestival, inmiddels zijn er al 7 edities geweest. De stream is live of uitgesteld te bekijken.
  • State of the (He)Arts is het online alternatief van Festival Gemaakt, georganiseerd door de afstuderende jonge makers van de Toneelacademie Maastricht. Van dinsdag 21 april tot 29 mei 2020 troosten, inspireren, verrassen en trakteren de afstuderende studenten hun online publiek vanuit hun (He)Arts.
  • DOX ZOOMT IN geeft een inkijkje in het leven van jonge makers van het DOX productiehuis tijdens de coronamaatregelen.

Heb je opmerkingen of tips wat betreft het culturele aanbod in tijden van Corona?

Laat het Yan Crabbendam weten, hij hoort graag van je.