De titel ‘Cultuur in tijden van Corona’ is snel opgeschreven. En is op dit moment natuurlijk ook heel relevant. Cultuur tegen de verveling, als troost of voor een beetje ontplooiing nu veel van ons thuis moeten blijven.

Instellingen en individuele artiesten staan voor een financieel moeilijke periode. Aan een noodpakket van de overheid wordt gewerkt en als particulier kun je de instellingen blijven ondersteunen. Bij DSP-groep kennen we uit onze projecten de theatermakers, museumdirecteuren en beleidsadviseurs en dragen we de sector een warm hart toe. Daarom gaan we juist nu op zoek naar mooie initiatieven die ontstaan. We zullen wekelijks een update plaatsen van het culturele aanbod.

Cultuur vanuit huis beleven – ook na Corona

En ook na ‘Cultuur in tijden van corona’ moet cultuur vanuit huis de aandacht hebben. Er blijven altijd groepen voor wie een fysiek cultureel bezoek er niet altijd in zit. Denk aan ouderen of mensen die minder mobiel zijn, maar ook aan jonge ouders. Dus wij hopen dat als het Coronavirus achter de rug is, iedereen er weer vol op uitgaat en cultuur meemaakt en ondersteunt. Daarnaast kan de aandacht voor cultuur vanuit huis een mooie basis vormen voor een breder cultureel aanbod in de toekomst.

Muziek

De Nederlandse band Dewolff was een van de eerste bands in Nederland die hun concert voor publiek moest annuleren, hun concert werd live gestreamd en is hier nog steeds terug te bekijken.
Grote internationale artiesten streamen via sociale media thuissessies onder de noemer #togetherathome, gestart door Chris Martin van Coldplay die het stokje doorgaf aan John Legend. Europese concertzalen bieden gratis concertstreams uit het archief aan op hun Facebookpagina’s. Maandag 23 maart trapt het Concertgebouw in Amsterdam af. Nieuwe muziek maken gaat wel gewoon door, Rapper boef heeft zijn eerste quarantaine sessie met clip vanuit huis al online gezet. Volg alle ontwikkelingen voor Nederlandse concertstreams via de site Corona Concerten, die van het Rotterdams Philharmonisch orkest willen we je niet onthouden.

Film

Film kijken vanuit je luie stoel kenden we al . De laatste jaren zijn kwaliteitfilms al te zien via diensten als Picl of Cinetree, maar nu staan ook de actuele filmhuisfilms op afstand voor je klaar. Met kijken via Picl steun je het filmhuis om de hoek. Voor de bioscopen is dit een moeilijke periode. Filmhuisabonnement Cineville is op het moment van schrijven druk bezig samen met de filmtheaters om een online aanbod voor elkaar te boksen en het Movies that Matter-filmfestival heeft aangekondigd om het festival online door te laten gaan. Voor in de tussentijd wees IDFA iedereen op hun grote gratis database van documentaires. Voor de verstokte Netflix-kijkers is er ook de mogelijkheid om digitaal gezamenlijk te streamen via Netflixparty.

Beeldende Kunst

Google Arts & Culture is het kunstproject van Google waarbij samen met musea over de hele wereld de collecties online toegankelijk zijn gemaakt. Sommige musea bieden een online rondleiding aan, die van het British Museum is zeker een aanrader. Nederlandse musea zijn ook druk bezig met virtuele oplossingen. Het Stedelijk Museum lanceert vrijdag 27 maart ‘Stay at Home Stedelijk‘. Elke dag om 16.00 uur is er een minidocumentaire over de collectie te zien op Facebook en YouTube. Het Van Gogh Museum begon deze week met het publiceren van video’s waarin de kijker een privétour door het museum krijgt.
Zelf creatief aan de slag? Initiatiefnemers van Instagramaccount ‘Tussenkunstenquarantaine’ dagen je uit om bekende werken na te bootsen vanuit huis. De nieuwsbrief ‘Kunst kijken met Ko en Kho’ informeert naast actuele exposities al jaren over kunst vanuit de luie stoel.

Theater

De Wereld Draait door doet zijn naam eer aan en biedt een podium voor alle artiesten die hun optredens gecanceld zagen worden. In hetzelfde programma kondigde regisseur Ivo van Hove het al aan: acteurs van het Internationaal Theater Amsterdam-ensemble lezen verhalen voor van Boccacio’s De Decamerone, deze zijn online te bekijken. Acteur Martijn Nieuwerf gaat live op Facebook met de voorstelling ‘wat voor brommertje met verchroomd stuur achter op de binnenplaats?’ Voor het grote werk bundelt Onlinedienst OperaVison het beste van de Europese operahuizen, ook dit is gratis beschikbaar.

Heb je opmerkingen of tips wat betreft het culturele aanbod in tijden van Corona?

Laat het Yan Crabbendam weten, hij hoort graag van je.