Deze week (1-8 juni) is het de landelijke actieweek thuiszitters. Het landelijke thuiszitters overleg organiseert allerlei activiteiten en initiatieven die zich richten op het voorkomen dat jongeren uitvallen op school, en daardoor het risico lopen thuis komen te zitten. Annelijn Remmelink is drie dagen per week als programmasecretaris actief bij de aanpak van thuiszitters in Amsterdam. Zij vertelt daar in de landelijke actieweek thuiszitters graag meer over.

‘De Amsterdamse thuiszittersaanpak heeft als doel dat in 2020 geen kind langer dan drie maanden thuiszit zonder passend onderwijs en/of passende zorg. Om dit doel te bereiken zijn we binnen Amsterdam bezig met een aantal verbeteringen. Zoals een goede registratie en het vergroten van de effectiviteit van bestaande overleggen waarin complexe zaken worden besproken. Dit doet de gemeente samen met een heleboel partners, zoals de Samenwerkingsverbanden, Bureau Leerplicht, JBRA, WSG, OKT, Veilig Thuis, ROCvA, Altra, Spirit, Samen DOEN en De Bascule. Ook scholen en ouders zijn natuurlijk onmisbare samenwerkingspartners in de aanpak van thuiszitters.

Om de effectiviteit van de vernieuwingen binnen de thuiszittersaanpak te onderzoeken is in 2018 in Amsterdam Noord een pilot geweest. Die richtte zich op geoorloofd en ongeoorloofd verzuim. Deze pilot heeft onder andere geleid tot verbeterde dienstverlening. √Čn een toegenomen mate van creativiteit van scholen in het vinden van maatwerk oplossingen voor hun leerlingen. Dit zijn goede resultaten en een mooie stimulans voor de Amsterdamse thuiszittersaanpak om te blijven ontwikkelen. Want uiteindelijk heeft toch elk kind heeft recht op onderwijs.’

Lees meer

Passend aanbod voor thuiszitters

Programma thuiszitters

Nog meer weten?

Bel of mail met Annelijn Remmelink. Zij vertelt u graag meer.