DSP en prof. dr. Henri Beunders zijn gestart met een onderzoek naar de stand van zaken van de onderzoeksjournalistiek in Nederland in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Duurzaamheid onafhankelijke journalistiek

Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer en moet samen met de uitkomsten van andere onderzoeken inzicht bieden in de duurzaamheid van de onafhankelijke journalistiek in Nederland. Daarnaast vormt onze opdracht de aanloop naar de besteding van de met het regeerakkoord beschikbaar gestelde middelen voor onderzoeksjournalistiek (€5 miljoen per jaar).

Betrokkenheid beroepsgroep

Om een goed beeld te krijgen van de stand van zaken van de onderzoeksjournalistiek in Nederland betrekken DSP en Henri Beunders de beroepsgroep bij het onderzoek en zetten we ons netwerk in de mediasector in. De uitvoering gaat in twee delen: een expertmeeting waarin we de definitie van onderzoeksjournalistiek bepalen en een verkenning en duiding van de ontwikkeling van de onderzoeksjournalistiek.

Ervaring DSP

DSP en Henri Beunders onderzochten eerder de lokale nieuws- en informatievoorziening in Nederland (Leegte in het Landschap, Nieuwsvoorziening in de regio 2015). In 2017 gevolgd door een handreiking voor gemeentebestuurders over de omgang met lokale media (2017).

Wilt u meer weten over cultureel ondernemerschap?

Bel of mail dan met Annelies van der Horst. Ze vertelt u er graag meer over.

Annelies van der Horst Annelies van der Horst