Hoe kunnen we de positie van inwoners met onbegrepen gedrag verbeteren? Dat lieten zes gemeenten in de regio Noord-Veluwe nagaan met drie vouchers van De Vliegende Brigade+. Met de vouchers konden zij experts bij DSP-groep inschakelen voor onderzoek. Zij werkten o.a. samen met Dorina Wering van de gemeente Oldebroek.

Christel Scholten
Christel Scholten Senior adviseur

‘Het was opvallend hoe inhoudelijk gemotiveerd en bevlogen de zes gemeenten zijn’, vertelt Scholten. ‘Dat maakte het des te plezieriger met hen te werken.’

Bevlogen

De zes gemeenten gebruikten drie vouchers van de Vliegende Brigades+ om te kijken op welke manier ze hier beleid op konden maken. Met deze vouchers, een relatief nieuwe vorm van financiering van ZonMw, kunnen organisaties experts inschakelen om met hen mee te denken over de aanpak van inwoners met onbegrepen gedrag. De gemeenten benaderden daarvoor maatschappelijk onderzoeksbureau DSP-groep. Babette Beertema en Christel Scholten van DSP-groep voerden drie kleine onderzoeksprojecten uit. De zes gemeenten leverden daarvoor gezamenlijk de vragen aan, Beertema en Scholten diepten deze uit en scherpten ze aan.

Dorina Wering, beleidsmedewerker samenleving gemeente Oldebroek
Dorina Wering, beleidsmedewerker samenleving gemeente Oldebroek

‘Mensen die niet helemaal passen in ons plaatje van “normaal”, accepteren we niet meer in onze maatschappij. Iedereen wil “gewone” buren’, verklaart Dorina Wering, beleidsmedewerker samenleving in de gemeente Oldebroek. ‘Maar er zijn mensen die niet volgens onze ideeën functioneren. Vaak worden die aangeduid als mensen met verward gedrag. Wij spreken liever van onbegrepen gedrag.

Vouchers nog aan te vragen tot 1 oktober

U kunt nog tot 1 oktober een voucher aanvragen bij ZonMw. Doe dat hier op de webpagina van de Vliegende Brigade.

Meer lezen

  • Lees hier het hele stuk in Mediator 42 van ZonMw.
  • Lees hier meer over het project ‘Onbegrepen gedrag – Ervaringsverhalen uit de Noord-Veluwse praktijk.

Wilt u meer weten over dit project?

Neem dan vrijblijvend contact op met Babette Beertema. Zij staat u graag te woord.