Emma Poelman en Renée Beune van DSP werken momenteel aan de ontwikkeling van de Amsterdamse Familie Scholen, in zowel het primaire als het voortgezet onderwijs. Deze scholen bieden uitgebreide ondersteuning, zodat elk kind de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Familie Scholen hebben een duidelijke visie op wat kinderen nodig hebben in hun ontwikkeling. En welke obstakels hierin belemmeren. Het schoolteam en betrokken partners werken samen aan de bevordering van kansengelijkheid. Vanuit een gedeeld gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid.
It takes a village to raise a child
Een Familie School biedt onder andere:
- Toegankelijke en brede ondersteuning voor zowel het kind als het gezin, vanuit de school als vertrouwde plek voor leerlingen én ouders of verzorgers.
- Brede talentontwikkeling met een gevarieerd naschools aanbod.
- Actieve betrokkenheid van ouders en (wijk)partners bij de ontwikkeling van het kind, waardoor gedeeld eigenaarschap ontstaat en de school echt van iedereen wordt. It takes a village to raise a child!
Amsterdams Familie Scholen ontvangen subsidie die ze grotendeels naar eigen inzicht kunnen inzetten. DSP beschouwt de Familie Scholen als een vooruitstrevende en innovatieve onderwijssubsidie. Emma en Renée ondersteunen de ontwikkeling van deze scholen door te monitoren, evalueren en kennisdeling tussen scholen te stimuleren.
Emma:
“Ik heb veel contact met scholen in Amsterdam-Oost en Zuidoost en ben enorm onder de indruk van het werk dat op alle scholen verricht wordt. De schoolleiders, leraren en andere medewerkers zijn stuk voor stuk inspirerende mensen die dagelijks enorme uitdagingen aangaan. Ze moeten balanceren tussen de druk op leerprestaties en de maatschappelijke problemen die hun scholen binnenkomen. Dat is geen geringe opgave!
Tegelijkertijd gebeurt er ontzettend veel moois op deze scholen. Schoolteams hebben een actieve mindset waarbinnen ze continu ontwikkelen, evalueren, reflecteren en innoveren met het kind in de centrale positie. Kinderen krijgen hier maaltijden. Ze kunnen de hele dag op school terecht voor allerlei verrijkende activiteiten. Ouders worden dichtbij gehouden en krijgen de ondersteuning die ze nodig hebben. Wat dat betreft zijn ze een voorbeeld voor alle scholen. Wat ik hoop, is dat er in de politiek meer besef komt dat dit de plekken zijn waar de meeste impact gemaakt wordt. Het is cruciaal dat er blijvend geïnvesteerd wordt, zowel financieel als in aandacht, om ervoor te zorgen dat talenten en kansen niet onbenut blijven.”
Renée:
“Om kansengelijkheid te bevorderen, is het cruciaal dat de scholen kinderen die het nodig hebben een extra zetje in de rug geven. Veel gezinnen lopen in deze dure tijden financieel vast. Daardoor kunnen zij niet altijd de omgeving bieden die een kind nodig heeft om optimaal te kunnen leren en genieten op school. Er zijn allerlei mooie mogelijkheden voor ondersteuning. Zoals boodschappenkaarten die vanuit school aan ouders worden verstrekt, een brugfunctionaris die steun biedt aan het gezin of een vergoeding voor sportkleding. Het nodig hebben van hulp gaat echter vaak gepaard met schaamte. Daardoor wordt er lang niet altijd gebruik gemaakt van de mogelijkheden die er zijn. Dit is een van de grootste uitdagingen waar de Familie Scholen zich over buigen. En waarvoor ze ook tijd krijgen vanuit de subsidie: hoe doorbreek je gezamenlijk de schaamte en normaliseer je het gebruik maken van voorzieningen?”
Lees meer op de website van de gemeente Amsterdam
Zie voor meer informatie: https://www.amsterdam.nl/sociaaldomein/onderwijs/familiescholen/
Meer weten ?
Wil je meer weten over over de Amsterdamse Familiescholen? Neem gerust contact op met Emma Poelman of Renée Beune. Ze staan je graag te woord.
Of lees meer over: