Hoe gaat het eigenlijk met de leefbaarheid in de Amsterdamse Bijlmermeer? Is deze wijk weer leefbaar geworden na een dikke 15 jaar sloop, nieuwbouw en programma’s op fysiek, sociaal en bestuurlijk/organisatorisch terrein? Het antwoord is ‘ja’.
In het kader van een EU COST Action (COST: COoperation in Science and Technology) op het terrein van Urban Development  deden Paul van Soomeren en Justin de Kleuver in samenwerking met Willemijn van de Klundert

(Westminster University, London, UK) uitgebreid onderzoek.

Dit Engelstalige rapport geeft de feiten: de geschiedenis, de Bijlmer als exponent van de Nederlandse hoogbouwgolf (CIAM gedachte), de aanpak en de effecten. Het heeft wat gekost (grofweg anderhalf miljard euro), maar dan heb je ook wat.

Bijlagen rapport

Twee interessante bijlagen besluiten het rapport. Ten eerste een door Inés Aquilué Junyent geschreven vergelijking van de Bijlmermeer met Bellvitge in Barcelona; een vergelijkbare wijk waar men de zaken heel anders aanpakte. Ten tweede een epiloog met de vraag ‘Do designers and planners learn?’ Het antwoord daarop is ‘nee’.  Wordt vervolgd dus …?
(zie voor de genoemde EU COST action TU 1203: http://costtu1203.eu/)

Download hier het rapport

Meer weten over de Bijlmermeer of over COST?

Neem dan contact op met Paul van Soomeren. Hij staat u graag te woord.