Omstanderinterventie op de werkvloer
Bekend is dat omstanders van grensoverschrijdend gedrag vaak wel willen ingrijpen, maar niet weten hoe. Daarom biedt Fairspace trainingen en workshops aan voor het leren ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag. Fairspace geeft de trainingen op verschillende plekken, zoals bij studenten en docenten en bij overheden, maar ook biedt Fairspace trainingen aan speciaal voor op de werkvloer: De omstanderinterventie op de werkvloer.
Fairspace vroeg DSP-groep te onderzoeken welke impact Fairspace maakt met de training ‘Omstanderinterventie op de werkvloer’. Via het opstellen van beleidslogica, een analyse van vragenlijsten die deelnemers voor- en achteraf invullen en interviews met deelnemers, aanvragers en trainers kregen we goed inzicht in de effectiviteit van de training.
Fairspace
Fairspace is een non-profit organisatie die zich inzet om een veilige openbare ruimte voor iedereen te creëren, vrij van grensoverschrijdend gedrag en intimidatie. Fairspace wil het ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag normaliseren. Om dit te kunnen bereiken, zet Fairspace zich in op verschillende manieren. Zo lobbyt Fairspace bij overheden om het belang van een aanpak op grensoverschrijdend gedrag te benadrukken en lanceert ze publieke campagnes.
Fairspace biedt ook ondersteuning bij het opstellen en herzien van beleid en protocollen over omgangsvormen, bedrijfscommunicatie en/of HR zaken.
Daarnaast geeft Fairspace trainingen. In de trainingen maakt Fairspace gebruik van de omstanderinterventie methode. Deze methode is ontwikkeld door de partnerorganisatie van Fairspace Right To Be en gaat over het aanleren van vaardigheden waarmee deelnemers kunnen ingrijpen als ze in hun omgeving grensoverschrijdend gedrag meemaken of zien gebeuren. Dit wordt ook wel de 4-D methode genoemd. In de training maken deelnemers hiermee kennis en wordt er geoefend met de ingrijpstrategieën. Deze strategieën luiden:
- Direct (direct de pleger aanspreken, op het moment dat het grensoverschrijdende gedrag voorkomt)
- Distract (afleiden, bijvoorbeeld door iets te vragen aan een van de betrokkenen en zo de aandacht af te leiden van de situatie)
- Delay (uitstellen, door op een later moment aan betrokkenen te vragen hoe ze de situatie hebben ervaren)
- Delegate (delegeren, door aan een ander te vertellen wat je hebt waargenomen, bijvoorbeeld een leidinggevende, met het verzoek vervolg te geven aan het gedrag)
Conclusie evaluatie
Fairspace maakt impact op individueel-, maar ook op organisatieniveau. Dat komt ten eerste door het vergrote bewustwording over grensoverschrijdend gedrag. Mensen zijn er meer over gaan nadenken, snappen meer de impact die ‘grappen’ kunnen hebben op collega’s en bespreken het meer met elkaar. Het samen met collega’s volgen van de training zorgt voor een gezamenlijke taal, waardoor het onderwerp makkelijker besproken kan worden. leidinggevenden zijn zich ook bewuster van de rol die zij hierin hebben. Bovendien gaven deelnemers aan zelfverzekerder te zijn in het aanspreken van anderen op ongewenst gedrag, maar ook meer bereid te zijn dat te doen.
Meer lezen?
Lees meer over de evaluatie en de werkwijze van Fairspace in het rapport hieronder.
Of ga naar de website van Fairspace voor meer informatie.
Lees hier het rapport
Meer weten over de evaluatie of over veiligheid op de werkvloer?
Bel of mail dan met Aline Petersen. Ze staat je graag te woord!
Of lees meer over...