Rapport voor gemeenteraad Rotterdam

Eind mei 2018 is het onderzoeksrapport over de haalbaarheid van een sportfonds voor volwassenen met een minimuminkomen aan de gemeenteraad van Rotterdam aangeboden. DSP verrichtte dit onderzoek en kwam tot de conclusie dat er, onder een aantal condities, behoefte bestaat aan een dergelijk fonds. Zo zal de gemeente Rotterdam eerst een aantal keuzes moeten maken over de omvang, reikwijdte, gebruiksvoorwaarden en positionering van een sportfonds voor minima.

Sport voor minima van maatschappelijk belang

Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat sport juist voor de doelgroep minima van maatschappelijk belang is. Gezondheidswinst, sociaal contact en maatschappelijke participatie is voor iedereen belangrijk, maar voor deze meer kwetsbare groep nóg meer. Tegelijkertijd zijn financiële drempels niet de enige oorzaak voor een achterstand in sport en beweging onder minima. Zo zijn er ook belemmeringen door verschil in levensstijl, gezondheid en sociaaleconomische achtergrond. Juist voor groepen in armoede vormen financiën wél een praktische drempel, die geslecht kan worden, zoals het jeugdsportfonds ook in Rotterdam al jarenlang laat zien.

De gemeente Rotterdam activeert de doelgroep op verschillende manieren, zoals via sport in de buurt samen met het welzijnswerk, via sportstimuleringsacties met sportverenigingen en door middel van subsidie aan enkele fondsen voor mensen met een beperking.

Stapsgewijze ontwikkeling sportfonds

Op basis van een twintigtal interviews met betrokkenen uit Rotterdam adviseert DSP te kiezen voor het stapsgewijs ontwikkelen van een sportfonds voor minima, bijvoorbeeld door eerst te focussen op  één wijk, en/of één specifieke doelgroep. Bied de nieuwe regeling aan bij groepen die al in beeld zijn bij de gemeente.Voordeel daarvan is dat het meer beheersbaar en controleerbaar is, zodat daarvan geleerd kan worden.

Criteria regeling

Daarnaast verdient het aanbeveling om criteria te verbinden aan de regeling, zoals een kwalitatief sterke sportaanbieder die in beeld is bij Rotterdam Sportsupport, financiële toetsing en transparantie, aansluiting bij de Rotterdampas, maximale grens van een vergoeding, eenmalige vergoeding van bijkomende kosten, en overweeg – na verloop van tijd – een eventuele eigen bijdrage van deelnemer en sportaanbieder.

Bestaande structuren gebruiken

Tot slot adviseert DSP om geen nieuwe structuur in ter richten, maar aansluiting te vinden bij bestaande fondsen en regelingen. Combinaties met het jeugdsportfonds en de Rotterdampas liggen hier voor de hand. Voeding van het fonds zal grotendeels van de gemeenten zelf moeten komen. Monitoring van en toezicht op het fonds moeten leiden tot een effectief en efficiënt gebruik.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Eric Lagendijk Hij vertelt u er graag meer over.