Wat is het beeld dat ouders en professionals hebben van de Centra Jong en de jeugdteams van gemeente Zaanstad? En wat zijn hun associaties bij samenvoeging? DSP-groep onderzoekt dit in opdracht van de gemeente Zaanstad die inzicht wil krijgen in hoe ouders en professionals aankijken tegen een voorgenomen integratie van deze beide organisaties.

In Zaanstad voeren de Centra Jong de jeugdgezondheidszorg en preventieve ondersteuning uit. De Jeugdteams zijn er voor de meer gespecialiseerde vormen van jeugdhulp en/of leiden daar naar toe (inclusief jeugd-ggz en jeugd-VB, pleegzorg en residentiële zorg). In 2015 heeft de gemeente besloten om de Centra Jong en Jeugdteams met elkaar te integreren. Momenteel is de gemeente bezig met de uitwerking hiervan.

Speciale onderzoeksmethode imago-onderzoek

Voor dit onderzoek benaderen we ouders, huisartsen, medewerkers van de kinderopvang, interne begeleiders van basisscholen en zorgcoördinatoren in het voortgezet onderwijs. We gebruiken een onconventionele, effectieve en vooral ook erg leuke onderzoeksmethode: een combinatie van verschillende technieken. Uitgangspunt is dat de respondent geen oordeel wordt gevraagd maar associaties geeft. We, vragen de respondenten beelden/kaarten en steekwoorden te kiezen, ondervragen hen over hun associaties en laten hen tenslotte op een aantal specifieke stellingen scoren.

Een van de respondenten over de onderzoeksmethode: ‘‘.. de kaarten zijn erg leuk en maken het interview uitdagender..”

Het huidige beeld…

Het blijkt dat ouders, medewerkers van de kinderopvang en de interne begeleiders van primair onderwijs een overwegend positief beeld hebben over Centrum Jong, omdat het  vaak wordt geassocieerd met het vroegere consultatiebureau. Voor deze groep is het consultatiebureau een sterk en vertrouwd merk. Bij de zorgcoördinatoren in het voorgezet onderwijs staat het Centrum Jong meer op afstand, is minder bekend.

Bijna alle ouders hebben een positief beeld over de jeugdteams. Enkele ouders geven aan het jeugdteam eerst met het (oude) bureau Jeugdzorg geassocieerd te hebben. Dit zorgde in het begin voor een negatief beeld over dit team bij de ouders, maar na het eerste contact werd dit beeld positief bijgesteld. Ook de professionals in het onderwijs die met het jeugdteam te maken hebben, zijn positief. De kinderopvangmedewerkers en de huisartsen lijken het minst van de jeugdteams te weten, zij weten dat ze bestaan, maar weten niet goed waar het team voor staat en wat zij doen.

… en het toekomstige beeld bij een samenvoeging Centra Jong en jeugdteams

Alle respondenten vinden een samenvoeging van Centra Jong en jeugdteams een goede ontwikkeling. De doorgaande lijn van het jonge naar het oudere kind, brede expertise met gezamenlijk aanpak en de hoop op een goede toekomst, zijn hier onder meer de verwachtingen.

Wat vooral wel en wat vooral niet doen bij een samenvoeging

Wanneer Centra Jong en jeugdteams samengevoegd worden, moet volgens ouders gelet worden op

  • bekendheid
  • herkenbaarheid (een duidelijk naam en logo, identiteit, locatie)
  • makkelijke bereikbaarheid

Ouders vinden de mogelijke samenvoeging van de teams een positieve ontwikkeling omdat de verschillende deskundigen/ disciplines op één plek aanwezig zijn, onderling elkaar versterken en eerder doorverwijzen.

Professionals geven daarnaast aan dat zij een proactieve houding belangrijk vinden waar het gaat om samenwerking en samenspel en goede terugkoppeling. Ook moet bij de samenvoeging gelet worden op de communicatie, waarbij helderheid over taken en werkwijze en duidelijke (online) informatieverschaffing.

Tegelijkertijd maken enkele huisartsen zich zorgen over dat samenvoeging leidt tot een minder persoonlijke benadering, dat mensen worden gezien als een ‘nummer’, terwijl in een teamverband de vertrouwde en veilige omgeving beter geborgd kan worden. Een samenhangend zorgpunt van enkele ouders is dat daarmee de bekende omgeving kan veranderen. De duidelijkst daarvan wordt verwoord door een moeder ‘(..) straks zit je in de wachtruimte met je Maxi-Cosi naast één of andere blowende probleemjongere’.

Meer weten over dit imago-onderzoek?

Mocht u meer informatie willen over dit onderzoek, dan verwijzen wij u graag naar de gemeente Zaanstad, contactpersoon: Hanneke van Lindert (h.lindert@zaanstad.nl) en Frieda Both (f.both@zaanstad.nl).

Stuur ons een bericht