Ooit met vertegenwoordigers uit meer dan 25 EU landen samen in een probleemwijk rondgekeken, met bewoners gepraat, de planners, ontwerpers en beheerders doorgezaagd? Dat levert een leerzame caleidoscopische kakafonie op van meningen en inzichten. Tot nu toe kwamen een 20-tal wijken in grote steden in Europa aan de beurt.

Dat leverde veel case studies op van Göteborg tot Barcelona en van Amsterdam tot Belgrado. Specifieke onderwerpen (zoals openbaar vervoer) werden onder de loep genomen en in Kopenhagen vond gedurende een week een Summerschool plaats met meer dan 25 master studenten uit bijna evenveel landen: een week onderzoek in praktijk gebracht.

Paul van Soomeren
Paul van Soomeren Oprichter

"Veilige steden door betere planning, goed ontwerp en beheer; dat is het onderwerp van het 4 jaar durende Europese project dat wordt uitgevoerd in het kader van COST (Cooperation in Science and Technology)."

Charter of Athens for Safe and Secure Cities

Maar ook een flink aantal wijken en buurten in andere Europese (hoofd)steden werd door een select gezelschap van experts onderzocht. Natuurlijk ook weer samen met de bewoners van jong tot oud, met politie en welzijn, met planners, ontwerpers en wijkbeheerders. Februari 2016 lag Alta de Lisboa (Lissabon) een week lang op de operatietafel. Vilnius, Kaunas, Belgrado en Athene staan nog op het programma. Daar eindigt het project met een nieuw ‘Charter of Athens for Safe and Secure Cities’.

Zie ook de website van COST

Meer weten over probleemwijken?

Neem dan contact op met Paul van Soomeren. Hij kan u er alles over vertellen.