Kwartiermaker drie gemeenten

Als kwartiermaker helpt Nynke Piepers de drie gemeenten Gorinchem, Hoeksche Waard en Molenlanden met hun basis op orde te brengen voor een effectieve Persoonsgerichte Aanpak Radicalisering (PGA-R). Samen met Collin Hoogeveen van Bureau Alpha, stelde zij een handboek op waarin stap voor stap beschreven staat wat de gemeenten moeten doen als zij te maken krijgen met signalen van radicalisering.

Persoonsgerichte Aanpak Radicalisering (PGA-R)

Mensen over wie zorgelijke signalen bestaan dat zij radicaliseren, kunnen in de persoonsgerichte aanpak radicalisering (PGA-R) terecht komen. Het lokale bestuur heeft hierin de regie. Daarnaast spelen lokale partners uit het sociale, zorg- en veiligheidsdomein en nationale partners, zoals OM, politie en reclassering een belangrijke rol.

Het doel van de PGA is ‘het tegengaan van radicalisering en het voorkomen van (gewelddadig) extremisme en terrorisme, door gezamenlijke inspanning van lokale ketenpartners’. De PGA-R is een integrale aanpak, gericht op de persoon en zijn of haar directe omgeving. En bestaat uit een combinatie van bestuursrechtelijke, strafrechtelijke, zorg- en/of overige interventies.

Handboek PGA-R

In het handboek komen de volgende elementen aan bod:

  • De wettelijk grondslag voor de PGA-R en de rollen, taken en bevoegdheden van de betrokken partners.
  • Een stap voor stap werkwijze, vanaf het melden van signalen, tot het wegen, starten van een casusaanpak en het afsluiten van de casusaanpak bij het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond.
  • Een opleidingsplan voor deskundigheidsbevordering.

In maart zal het handboek breed worden gepresenteerd binnen de aangesloten gemeenten bij de Veiligheidsalliantie Regio Rotterdam.

Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische misdrijven

In het handboek is rekening gehouden met de Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische misdrijven, waar nog over moet worden gestemd in de Eerste Kamer. Met deze wet krijgen gemeenten de wettelijke verplichting om casusoverleggen te organiseren voor het bespreken van radicaliseringscasuïstiek.

Heb je vragen over wat deze nieuwe wetgeving voor jouw gemeente betekent?

Neem dan contact op met Nynke Piepers, ze staat je graag te woord.