Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) geeft advies en doet consultaties over cliënten in de langdurige zorg met complexe zorgvragen en (ernstig) probleemgedrag, als de reguliere zorg er niet meer uit komt. Het CCE gaat vanuit haar expertise over probleemgedrag met zorgprofessionals en anderen op zoek naar verklaringen en naar mogelijkheden om de situatie van de cliënt te verbeteren.

Een specifiek onderdeel van het takenpakket van CCE is advies uitbrengen aan het zorgkantoor bij aanvragen van zorgaanbieders voor hun cliënten om zogenoemde Meerzorg in te zetten. Meerzorg is één van de mogelijkheden binnen de Wet langdurige zorg  om extra zorg te krijgen als het best passende zorgprofiel niet voldoende is.

Tien proeftuinen Meerzorg 2.0

Een knelpunt bij cliënten met complexe zorgvragen en ernstig hardnekkig probleemgedrag is het risico dat hun zorg beperkt blijft tot beheersing van de situatie. Eenmaal gevonden oplossingen worden soms tot in lengte van jaren aangehouden als beproefd recept uit angst voor (gewelddadige) escalaties. In de praktijk komt dit neer op stilstand in het ontwikkelingsperspectief van cliënten en daarmee op achteruitgang.
Met Meerzorg 2.0 staan de mogelijkheden en kansen van cliënten centraal met als uitgangspunt meer zelfbeschikking en inzet op de omgang met anderen. Sinds 2015 wordt in tien proeftuinen Meerzorg 2.0 geëxperimenteerd met zeer uiteenlopende vormen en inhoud van kwaliteitsverbetering van zorg en welzijn bij uiteenlopende doelgroepen.

Rol CCE proeftuinen Meerzorg

De rol van CCE in de proeftuinen is de dialoog aangaan met de betrokken professionals van de zorgaanbieders en zorgkantoren en met cliënten en hun verwanten, waarin de mogelijkheden toekomst- en oplossingsgericht verkend worden.

Vraag aan DSP-groep

DSP-groep voert momenteel onderzoek uit onder de zorgaanbieders in de proeftuinen naar de inbreng van CCE in Meerzorg 2.0, zowel wat betreft inhoud als het proces. Levert CCE de frisse blik van buiten op? Wat is er geleerd in de afgelopen tijd, waar liggen kansen voor verdere ontwikkeling van de inbreng van CCE? In de komende maanden spreken we uitvoerig met zowel zorgaanbieders als CCE en participeren we in enkele intervisietrajecten.

Eerste evaluatie

Een eerste evaluatie van de proeftuinen laat zien dat de betrokkenen proeftuinen Meerzorg 2.0 een geslaagd experiment vinden. Zo is bij veel proeftuinen sprake van een afname van vrijheid beperkende maatregelen, een afname van het gebruik van psychofarmaca en van probleemgedrag. Ook wordt meer aan dagbesteding gedaan door cliënten, en is sprake van een uitbreiding van activiteiten buiten de woning. Er is tevens meer regie en meer participatie van cliënten en wordt meer methodisch gewerkt via verbeterplannen.

U kunt meer lezen over Meerzorg 2.0 op de website van het CCE

Wilt u meer informatie over de evaluatie proeftuinen Meerzorg 2.0?

Bel of mail gerust met Christel Scholten, zij vertelt u graag meer over dit onderwerp.