‘Deze weken lopen mijn vriendin en ik vaker een rondje door de buurt. Zij vraagt me dan dingen over wat we zien: “Waarom is dit plein druk en dat plein niet? Waarom zitten alle buren in dit plantsoentje voor hun deur?”

In mijn werk als onderzoeker en adviseur bij DSP-groep houd ik mij bezig met veiligheidsvraagstukken in relatie tot de omgeving en inrichting. Ik wist al vroeg dat ik mij daar in wilde specialiseren. Tijdens mijn bachelor volgde ik een minor Sociaal Veilig Ontwerp en Beheer en hierin hoorde ik van het vakgebied Omgevingspsychologie. Dat de inrichting van een plek zoveel invloed kan hebben op hoe mensen zich voelen en gedragen. Dat vond ik toen al iets magisch.

DSP-groep leek me al tijdens mijn studie een heel leuk bedrijf en ik verwees vaak naar rapporten van hen in mijn onderzoeken. Op mijn zoektocht naar een goede buitenlandstage heb ik nog naar hen gemaild, maar zij hadden op dat moment niets. Toen ik uiteindelijk via een andere organisatie in Zuid-Afrika belandde, was het eerste wat ik op het bureau van mijn stagebegeleider zag: een kerstkaart van DSP! Mijn begeleider bleek een vriend van Paul van Soomeren. Ik hield contact met Paul en enkele jaren later kon ik bij DSP-groep mijn masterscriptie schrijven. Sinds 2016 werk ik er fulltime.

Het leukste aan mijn werk vind ik het observeren van onze leefomgeving; op plekken zijn en kijken hoe mensen zo’n plek gebruiken. Vaak gebruiken mensen een plek, zonder dat ze dat door hebben, hetzelfde. Deels door de inrichting en deels door wat ze komen doen. We hebben onder andere onderzoeksopdrachten op het Leidseplein, Rembrandtplein en de Wallen gedaan en daar is het helemaal extreem, met al die mensen die komen om te feesten en zich te bezatten. Die mensen denken misschien dat ze hun eigen keuzes maken, maar daar is op de videobeelden weinig van terug te zien.

Door goed te observeren stuit je soms op heel kleine, suffe ontwerpfouten, waar je vrij gemakkelijk een oplossing voor kunt verzinnen die de gedraging van mensen vervolgens verandert. Een paaltje op een sluiproute van taxi’s dat de overlast op een hele gracht wegneemt bijvoorbeeld. Door een kleine interventie kan een hele schakel aan gedragspatronen veranderen!

In opdracht van de gemeente Amsterdam denken we nu mee over de herinrichting van station Lelylaan. Het moet een effectief OV knooppunt én een veilige en prettige verblijfsplek worden. Projecten die meerdere doelen beogen, vind ik de meest interessante. Volgende week gaan we station Lelylaan schouwen en ons in verschillende gebruikers inleven. Hoe loop je hier als toerist met je grote koffer? Wat is prettig voor een oudere buurtbewoner?

Mijn zus vertelt mij vaak wat ze tegenkomt op straat in haar rolstoel. Soms zien we die dingen samen, zoals hier een New York waar de rolstoelroute via de trap werd geleid. 

In mijn werk probeer ik altijd vanuit de verschillende eindgebruikers te denken. Het is een risico als we alles maar voor de grote groep inrichten en geen rekening houden met mensen die iets extra’s nodig hebben en minder goed voor zichzelf op kunnen komen. Mijn zus heeft een fysieke handicap, daardoor kan ik me waarschijnlijk extra goed inleven. Ik kan ook tot vervelens toe geduldig zijn. Dat helpt ook tijdens het eindeloos observeren van mensen en hun omgeving!’

Tekst: www.evelienvos.com

Fotografie: www.robertlagendijk.nl

Randy Bloeme ziet wat de meesten niet zien