NOC*NSF Nationale sportweek

Van 20 t/m 29 september is het de NOC*NSF Nationale sportweek. Thema dit jaar is ‘sport doet iets met je’. Mooie aanleiding om ons team Sport te vragen ‘Wat doet sport met jullie?’

Onderzoeker Ronald Nijboer: ‘Ik sport vooral omdat ik het heel erg leuk vind om te doen. Ik heb mijn hele leven gevoetbald en fiets sinds een aantal jaren veel. Het is voor mij de perfecte manier van ontspanning. Tijdens het sporten denk ik nergens anders aan en vaak realiseer ik me pas achteraf hoe prettig dat was. ‘

Adviseur Emma Poelman: ‘Sport is voor mij heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat ik lekker in mijn vel zit. Ik zit op tennis en voetbal maar vind eigenlijk alle sporten leuk. Zeker als er een competitie element in zit. Ik speel graag wedstrijdjes tegen een ander. Verliezen vind ik dan niet heel erg zolang ik progressie ervaar.’

Paul DuijvestijnPartner Paul Duijvestijn: ‘Sport is een heel belangrijk onderdeel van mijn leven. Mijn meeste vrienden ken ik van jongs af aan van het sportveld (voetbal, tennis). Volledig opgaan in beweging  (skiën, tennis), de wereld om je heen even vergeten. De voldoening na afloop en vooral: gedeeld plezier, homo ludens.’

Wat doet DSP met sport?

‘DSP-groep helpt overheden met hun sportbeleid. We vertalen landelijk naar lokaal sportbeleid en andersom. En we zoeken naar raakvlakken tussen sport en andere beleidsterreinen. Denk aan het beter benutten van sport in het sociaal domein, het versterken en onderzoeken van sociale veiligheid op en om de sportvelden en bijvoorbeeld de inzet van sport voor doelen op wijkniveau. Op dergelijke thema’s doen we toepassingsgericht onderzoek, voeren we evaluaties uit, ontwikkelen we brochures en instrumenten, begeleiden we bij het opstellen van nota’s en visies, leveren we projectleiders enz.

Kort geleden hebben we bijvoorbeeld de gemeente Haarlemmermeer geholpen met het opstellen van een Sport- en beweegvisie. Daarnaast monitoren we 26 naschoolse sportprojecten in Vlaanderen.  En we evalueren de NLSportraad en het nieuwe tuchtrechtsysteem van de KNVB.’

Wat is volgens jullie de maatschappelijke waarde van sport?

‘De sportwereld in Nederland vind ik fascinerend omdat het voor een groot deel draaiende wordt gehouden door vrijwilligers. Dat vind je in geen enkele andere branche’, zegt Emma. ‘Het is een belangrijk middel om mensen (uit andere milieus) te ontmoeten. Sport is ook een manier om kinderen te laten ervaren waarom samenwerken belangrijk is en hoe ze moeten omgaan met weerstand en tegenslag.’ Ronald vult aan: ‘Het is niet voor niets dat overheden sport op grote schaal inzetten om bij te dragen aan maatschappelijke doelen rond participatie, eenzaamheid, opvoeding of leefbaarheid. Wij als DSP-groep proberen die maatschappelijke waarde inzichtelijk te maken.’

Paul: ‘Naast DSP werk ik nog een beetje als orthopedagoog. In de begeleiding van kinderen en gezinnen met opvoed- en opgroeiproblemen maak ik regelmatig dankbaar gebruik van de kracht van sport. Want op het sportveld komt de ware aard naar boven en kunnen kinderen veel leren en succeservaringen opdoen. Doorzetten, sociaal gedrag, op tijd komen, noem maar op.  In plaats van 10 praatsessies kan ik er ook 6 doen en 4 benutten voor afstemming met onder andere de sporttrainer. Dat levert vaak veel op.’

Wat is jouw leukste sportmoment van dit jaar?

Emma: ‘Ik vond het WK vrouwenvoetbal een hoogtepunt. In een volle kroeg naar de oranjeleeuwinnen kijken. Niet perse omdat het spel zo goed was maar om te zien waar het vrouwenvoetbal nu staat. Ik ben ooit teammanager geweest van een talententeam meiden. Dat was een samenwerking tussen de KNVB en HvA. Hier zaten o.a. Lieke Martens, Desiree van Lunteren en Merel van Dongen bij. In die tijd was het nog überhaupt de vraag of er een veld beschikbaar was voor een oefenwedstrijd. Die meiden speelden in oude tenues van de jongens. Nu hebben zij eindelijk zelf serieuze contracten en zijn het rolmodellen voor een volgende generatie. Rolmodellen die hard hebben geknokt voor hun sport.’

Ronald: ‘Dat was het beklimmen van de Muur van Huy met collega’s tijdens een weekendje Ardennen. De aanloop was nogal stroef met de nodige materiaalpech en de beklimming zelf was hels, maar eenmaal bovenop is de voldoening heerlijk.’

Paul: ‘Die muur van Huy vond ik hels. Fijnere herinneringen bewaar ik aan een skitocht in de verse poedersneeuw met de kinderen in  de Gargellen (Oostenrijk) afgelopen winter. Diepe verse sporen trekken: niets mooiers dan dat!’

Meer weten?

Wil je meer weten over onze sportprojecten? Bel of mail ons. Of kom langs op ons kantoor aan het IJ.