Aanpak woninginbraak in de wijk Goverwelle in Gouda
Home /
Aanpak woninginbraak in de wijk Goverwelle in Gouda
/
30-02-2020

Aanpak woninginbraak in de wijk Goverwelle in Gouda

Probleemgerichte aanpak van woninginbraak in de wijk Goverwelle in Gouda

Woninginbraak in Gouda

In de gemeente Gouda is woninginbraak lang een hardnekkig probleem geweest. Zo bleek Gouda in 2016 met 20 inbraken per 1000 woningen het hoogste inbraakrisico van alle gemeenten in de politie-eenheid Den Haag te hebben. Dat inbraakrisico lag bovendien ruim twee keer zo hoog als het gemiddelde voor de hele eenheid. Dit vormde in deze eenheid aanleiding om een notitie (Naar een duurzame afname van woninginbraken, vastgesteld in het Regionaal Bestuurlijk Overleg van de eenheid Den Haag op 29 juni 2017) vast te stellen met de ambitie het inbraakrisico in Gouda en een aantal andere gemeenten met een te hoog inbraakrisico terug te dringen naar 8 inbraken per 1000 woningen.

Motie

Ook door de gemeente werd het inbraakprobleem in Gouda onderkend. Zo werd in mei 2016 door de gemeenteraad een motie aangenomen (met 31 stemmen voor en 2 tegen) waarin het college van Burgemeester en Wethouders onder meer werd verzocht om:

  • Op de kortst mogelijke termijn vanuit de driehoek met een aanvalsplan te komen specifiek gericht op het verminderen van het aantal inbraken.
  • Om in dit aanvalsplan niet alleen uit te gaan van intensivering van de huidige maatregelen, maar ook een aantal nieuwe, wellicht onorthodoxe maatregelen/methoden te laten bevatten.

 

Evaluatie succesvolle maatregelen en verplaatsingen

De eenheid Den Haag heeft DSP-groep gevraagd de vanaf 2017 gevoerde veiligheidsaanpak in de wijk Goverwelle te evalueren. Centraal staat de vraag welke maatregelen en ontwikkelingen hebben bijgedragen aan een afname van het woninginbraakrisico. Daarnaast is onderzocht of er sprake is geweest van
verplaatsingseffecten.

De volgende maatregelen hebben geholpen het aantal inbraken te verlagen:

  • Het vastzitten van veelplegers. Onder wie ook jongeren, die vaker vastzitten en meer onder toezicht staan van politie en begeleiding krijgen van jongerenwerk.
  • De familieaanpak, waarbij er goed contact is met familie van inbraakplegers. Vooral de wijkagent is een goede schakel in deze aanpak, doordat hij veel met mensen uit de wijk praat en zo informatie krijgt. De informatiedeling tussen politie en burgers is in zijn algemeenheid verbeterd.

Verder zijn er omgevingsgerichte en inbraakpreventieve maatregelen getroffen, zoals subsidie voor burgers voor beter hang- en sluitwerk en cameratoezicht. De buurt is ook meer gezamenlijke activiteiten gaan ontplooien, zodat er meer kans is op sociale controle en informatiedeling. En tenslotte is er een betere samenwerking tussen gemeente en politie.

Naast het terugkijken door middel van de evaluatie heeft de opdrachtgever gevraagd vooruit te kijken. In het onderzoek is daarom aandacht besteed aan wat er nodig is voor het verder en duurzaam terugdringen van woninginbraak en eventuele gerelateerde problematiek zoals drugscriminaliteit.

Bram van Dijk
Contactpersoon

Bram van Dijk

“Onafhankelijk en kritisch onderzoek is een must!”

Suggesties

Misschien ook interessant om te lezen: