Ondermijning in de horeca

Wat is er bekend over verschijningsvormen van ondermijning in de horeca? Waaraan herken je het? En waar moet een aanpak ter voorkoming van ondermijning aan voldoen? Dat zijn vragen die een gemeente in Noord-Holland ons stelde. Binnen een tijdelijke aanstelling bij de gemeente is onderzoeker Aline Petersen als analist met plezier en interesse aan de slag gegaan om de antwoorden op deze vragen te vinden.

Wat is ondermijning?

Ondermijning is een parapluterm waar veel verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit onder vallen. De horeca is een risicosector voor dit type criminaliteit. Bijvoorbeeld omdat er veel contant geld in omgaat. Volgens het Regionale Informatie- en Expertisecentum (RIEC) zijn witwassen, drugscriminaliteit en arbeidsuitbuiting de vormen van ondermijning die het meest voorkomen in de horeca (Middelaar, R, & Oosterwijk, K. (2022). Themabeeld horeca en georganiseerde ondermijnende criminaliteit. RIEC Midden-Nederland: Utrecht),

Indicatorenlijst

Om de gemeente te helpen deze vormen van ondermijning beter te kunnen signaleren, hebben we een indicatorenlijst opgesteld. De indicatoren op deze lijst zijn er om te helpen om een risico op ondermijning te signaleren. Over het algemeen geldt: hoe meer er sprake is van deze indicatoren bij een specifieke horecagelegenheid, hoe groter het risico op ondermijnende criminaliteit.

Risicovolle horecagelegenheden

Daarnaast wilde de gemeente weten welke horecagelegenheden in de gemeente risico liepen op ondermijnende criminaliteit. Om die vraag te beantwoorden, hebben we de indicatorenlijst in gebruik genomen. De indicatorenlijst werkt als een methode die de gemeente doorlopend kan helpen in de aanpak van ondermijning. Zoals een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) ons meegaf tijdens het onderzoek: “Nu weet ik beter waar ik op moet letten in controles!”

Uitrol methode in heel Noord-Holland

Niet alleen wordt de methode vanaf nu in deze gemeente gebruikt, maar wordt deze ook in de rest van Noord-Holland uitgerold om ondermijning in de horeca beter te signaleren. Om de opdracht af te sluiten en verslag te doen van de resultaten, heeft Aline een presentatie gegeven voor de betrokkenen bij de gemeente, AOV’ers, afdeling Vergunningen, juristen, analisten, de handhaving, het RIEC en de burgemeester.

Heb jij een soortgelijke vraag? Neem dan contact op met Aline via apetersen@dsp-groep.nl.

Meer weten over de aanpak van ondermijning in de horeca?

Bel of mail dan met Aline Petersen. Ze staat je graag te woord!