Voor onze onderzoeken en adviesklussen zijn wij regelmatig te vinden in de Nederlandse gevangenissen. Een boeiende omgeving waar altijd wat gebeurt. Veel gedetineerden hebben te kampen met problemen: ze zijn verslaafd, hebben hoge schulden, geen huis, een licht verstandelijke beperking of psychische problematiek. En vaak een combinatie van meerdere problemen.

De mensen die in de gevangenissen werken, zijn dagelijks bezig met het beveiligen, motiveren en begeleiden van gedetineerden, om zo de kans op een succesvolle terugkeer in de maatschappij te vergroten. In gesprek met deze medewerkers realiseerden wij ons dat zij alleen de gedetineerden terug zien die ondanks dat opnieuw de fout in zijn gegaan. Zij zien dus nooit de positieve resultaten van hun werk terug, iets wat volgens ons iedereen nodig heeft om gemotiveerd te blijven.

Een jaar geleden ontstond daarom het idee om iets positiefs terug te geven, iets dat de waarde van het werk dat zij doen laat zien. Gelukkig was DJI snel overtuigd van ons plan en zo begonnen we met het maken van een boek. Een boek voor alle medewerkers in Nederlandse gevangenissen.

Succesverhalen opgetekend

We spraken met ex-gedetineerden die konden vertellen over hoe het hen lukte om terug te keren in de maatschappij. Zij vertelde ons hun verhaal en wat ‘die ene medewerker’ voor hen had betekend. Hoe hij of zij het verschil had gemaakt.
We spraken met medewerkers over hun vak en drijfveren, hoe zij gedetineerden proberen te motiveren en wat ze moeilijk vinden. En met ketenpartners die met de gevangenissen samen werken.

Boek voor PI medewerkers

Het resultaat is een mooi vormgegeven boek, dat aan ruim 10.000 medewerkers is uitgereikt. Een boek om in te bladeren. Met korte verhalen over binnen zitten,  menselijkheid, vakmanschap en terugkeren. Een boek dat medewerkers uitnodigt er met elkaar over te praten. Waar ben je het mee eens en waar niet? Wat vind je mooi en wat zou je zelf nooit doen? Met als doel te delen en van elkaar te leren.

Wie volgt? We maken in 2019 met veel plezier een boek dat past bij jouw organisatie!

Lees hier het boek

Meer weten over het boek 'Ieder mens heeft een deur'?

Neem dan contact op met Aniek Verwest. Zij vertelt u er graag meer over.