Q-teams

Wij doen in opdracht van Politie & Wetenschap onderzoek naar de Q-teams. Q is een beweging binnen de politieorganisatie die werkt aan een toekomstbestendige opsporing. Deze beweging is begin 2016 in gang gezet door drie recherchekundigen van de eenheid Oost-Nederland. Zij noemden zich ‘Q-team’ en werden grotendeels vrijgesteld voor Q.

Experimenten en Wicked problems

Q investeert met onder andere het uitvoeren van experimenten in kwaliteitsbewustzijn, innovatie, effectiever samenwerken en de aanpak van wicked problems. Een experiment met het ontwikkelen en verspreiden van een cold casekalender in gevangenissen is daar een voorbeeld van. Inmiddels zijn er zes Q-teams verspreid over het land: in de eenheid Oost-Nederland, Rotterdam, Noord-Nederland, Amsterdam, Midden-Nederland en Zeeland-West-Brabant.

Werkwijze toekomstbestendig maken

Nu de eerste Q-teams een tijd bezig zijn, is het moment daar om meer inzicht te krijgen in de werkzame mechanismen van de Q-teams. Juist bij dit soort initiatieven die op veel enthousiasme kunnen rekenen en die zich snel verspreiden, is het belangrijk om in kaart te brengen wat de meerwaarde en succesfactoren zijn. Dit maakt dat je kunt leren en verbeteren, en daarmee de werkwijze toekomstbestendig kunt maken. Voor dit onderzoek duiken wij in de wereld van de Q-teams.

Tweede fase met zes experimenten

In de eerste fase vorig jaar keken we breed naar de werkwijze en invloed van vijf Q-teams door interviews met leden van Q-teams, interviews met stakeholders binnen de politieorganisatie en het bijwonen van activiteiten en experimenten van Q-teams. Nu in de tweede fase lopen we opnieuw mee met de Q-teams en zoomen we in op zes experimenten: werken met scrum bij veel voorkomende criminaliteit, de applicatie @ppsporing, de training digitale opsporing, televoorgeleiding, masterclass CSI en de inzet van kunstmatige intelligentie bij cold cases (Watson).

Meer weten over het project Q-teams?

Neem dan contact op met Aniek Verwest. Zij vertelt je er graag meer over.