DSP-groep huist al bijna 40 jaar in een monumentaal pakhuis aan de Oude Houthaven in Amsterdam. Een pakhuis waar ooit ‘koloniale waren’ zoals koffie, thee, specerijen en cocaïne op- en over geslagen werden. Het enorme pand was ooit rijp voor de sloop, maar werd gered en in zelfwerkzaamheid gerenoveerd. In dit boekje wordt een deel van deze geschiedenis van ‘Werkgebouw het Veem’ verteld.

Voorwoord door DSP-oprichter Paul van Soomeren:

In 2017 had Nederlands succesvolste (ex) kraakpand Werkgebouw het Veem (www.veem.nl)
weer iets te vieren. De grond onder het gebouw was na meer dan 10 jaar onderhandelen met de Gemeente Amsterdam onder gunstige voorwaarden in eeuwigdurende erfpacht verkregen. Het werd gevierd met een uitgebreid diner voor een kleine 100 Veemers geserveerd door restaurant Bak. Veel gezang, muziek en speeches in de brede gang en vide van het gebouw. Zoals altijd was er ook een boekje met mooie verhalen en foto’s van Veemers. Zoal altijd was daar ook weer ruzie over ontstaan en was de planning door sommigen wel en anderen niet gehaald.

Op zo’n nostalgisch moment van fine dining komt het gesprek al snel op de mensen die er niet meer zijn. Overleden, vertrokken, weg, waarheen ….? Na een paar glazen witte en rode wijn deed ik de toezegging op zoek te gaan naar ex-Veemers en die eens te interviewen. Dat leidde tot een flinke speurtocht in de twee jaar daarna. Het leverde ook een groot aantal leuke en leerzame interviews op. Vervolgens bleven de – door alle deelnemers goedgekeurde – interviews toch nog weer een jaartje liggen. Dit geheel in lijn met de gebruikelijke planning van dit soort projecten in het Veem. Enkele van de verhalen verschenen op de Veem website.

Toen in 2020 weer eens een bestuurscrisis in het Veem uitbrak – een verschijnsel dat zich in de afgelopen 40 jaar eerst wekelijks, toen maandelijks en vervolgens jaarlijks en tegenwoordig zo eens in de drie jaar voordoet – besefte ik dat we misschien van onze exen ook veel kunnen leren. De interviews werden afgestoft, een ander waardevol interview van Kees Driessen (Kamer 114) met de Veem-ontwerpers werd aan de vergetelheid ontrukt en dat gold ook voor enquêteresultaten onder nog in het gebouw zittende Veemers. Het geheel werd voorzien van een in- en uitleiding en netjes doch sober vormgegeven door Bianca Kreuning. Dit onder het motto: wie over de toekomst wil nadenken, zal zijn verleden moeten kennen.

Werkgebouw het Veem bestaat in 2021 alweer 40 jaar als succesvol (ex) kraakpand. Het werd een Rijksmonument op (bijna) eigen grond met de laagste huurprijs in Amsterdam een omstreken (Nederland dus). Dat succes dankt het Veem aan de huidige Veemers, maar zeker ook aan zijn exen. Tijd om die in de schijnwerpers te zetten en daarmee te bedanken.

Tijd om van hen te leren.

Paul van Soomeren 11-11-2020

Lees hier het Veemboek

Meer weten over de geschiedenis van het Veemgebouw?

Neem dan vrijblijvend contact op met Paul van Soomeren. Hij staat je graag te woord.