Dinsdag 28 november 2017 organiseerde SBO het congres Veiligheid bij Evenementen. In het ochtendprogramma werd door dagvoorzitter Marit Elders en Fokko Oldenhuis (hoogleraar Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen) ruimschoots aandacht besteed aan samenwerking, regelgeving en aansprakelijkheid bij evenementen. De ochtend werd afgesloten door Andy Hollison en Robbie Naish (The Square Metre LTD) met een presentatie over terrorisme en evenementenveiligheid.

In de middag leverden Randy Bloeme, Daniël Hofstra en Paul van Soomeren namens DSP-groep een bijdrage aan de conferentie. In een goedbezochte ronde tafel sessie presenteerden zij de ‘festivalaanpak in uitgaansgebieden’. Samen met aanwezigen gingen zij vervolgens in gesprek over overeenkomsten en verschillen tussen evenementen en uitgaansgebieden met als belangrijke vraag: wat kunnen we van elkaar leren?

Festivalaanpak in uitgaansgebieden

De festivalaanpak in uitgaansgebieden is een totaalaanpak waarin het verhogen van sfeer, veiligheid en economische ontwikkeling van uitgaansgebieden elkaar versterken. Uitgangspunt is gedragsbeïnvloeding; het stimuleren en faciliteren van gewenst gedrag, waarbij men het uitgaanspubliek kent, de aan- en afvoer van bezoekers netjes georganiseerd is, er voldoende en goed vindbare voorzieningen zijn en de politie (eventueel met partners) een gastvrije rol inneemt. Dreigende opstootjes worden – eventueel door hosts – in de kiem gesmoord en indien politie optreden nodig is staat een snelle afhandeling centraal.

Overeenkomsten uitgaansgebieden en evenementen

Met enkele stellingen vooraf werd snel duidelijk dat een groot deel van de aanwezigen de waarde van een positief veiligheidsbeleid ziet. Over overeenkomsten tussen uitgaansgebieden en evenementen waren aanwezigen enigszins verdeeld. Na de presentatie was men meer eensgezind: uitgaansgebieden en evenementen komen wel degelijk overeen. Kennisdeling zou dus niet langer alleen tussen evenementen(organisatoren) plaats moeten vinden, maar ook partijen die betrokken zijn bij veilig uitgaan zouden hierbij betrokken moeten worden.

Op woensdag 29 november werd hier al een eerste begin mee gemaakt tijdens een excursie in de Amsterdam ArenA en de Ziggo Dome.

SBO-opleiding Coördinator Evenementenveiligheid

In de SBO-opleiding Coördinator Evenementenveiligheid zal DSP-groep een verdere bijdrage leveren. Meer informatie over deze opleiding vindt u hier op de SBO-website.

Beïnvloeding uitgaansgebieden

Lees hier meer over gedragsbeïnvloeding in uitgaansgebieden

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de festivalaanpak in uitgaansgebieden? Neem dan contact op met Paul van Soomeren, hij vertelt er graag meer over!