Gemeenten staan voor de grote uitdaging om de ambities uit het Sportakkoord II te vertalen naar de lokale situatie, met een focus op sociaal veilig sporten. Maar waar begin je?  

Collega’s Emma Poelman en Paul Duijvestijn ontwikkelden in opdracht van het Kenniscentrum Sport & Bewegen een handreiking pedagogisch sportklimaat. Deze handreiking biedt praktische informatie voor beleidsadviseurs om inzicht te krijgen in en aan de slag te gaan met een veilige en plezierige sportomgeving.  

Sociaal veilige sport

De handreiking gaat in op het begrip sociaal veilige sport, maar waar hebben we het eigenlijk over? Er worden twee kanten van eenzelfde medaille belicht. Het gaat zowel om preventie van grensoverschrijdend gedrag als het bevorderen van plezier en persoonlijke ontwikkeling. In de handreiking leggen we uit waarom een pedagogisch sportklimaat essentieel is voor gemeenten, en gaan in op de verschillende mogelijkheden om dit lokaal te versterken.  

De handreiking is tot stand gekomen met input van experts en biedt praktische inzichten voor gemeentelijke beleidsadviseurs. Voor meer informatie en verwijzingen, zie de link hieronder. Om de handreiking te downloaden, moet je inloggen op de site van het kenniscentrum. Een account is gemakkelijk en gratis aan te maken.   

Ga naar de handreiking

Handreiking Versterken van je sportklimaat (kenniscentrumsportenbewegen.nl) 

Meer weten ?

Wil je meer weten over over de Handreiking Pedagogisch Sportklimaat? Neem gerust contact op met Emma Poelman of Paul Duijvestijn. Zij staan je graag te woord.