Jongeren met betalingsproblemen

Eén op de vijf jongeren van 18 tot 26 jaar krijgt te maken met ernstige betalingsproblemen (Nibud, 2019). Het aantal jongeren onder de 24 jaar met schulden is met 70 procent toegenomen in de afgelopen vijf jaar (BKR, 2019). Uit onderzoek van Nibud blijkt zelfs dat ruim één op de vier jongeren op mbo-scholen een betalingsachterstand heeft; een belangrijke oorzaak voor oplopende schulden.

Project Nooit meer Skeer

Daarom heeft Sociaal Werk Nederland in 2022 het project Nooit meer Skeer ontwikkeld. Deze aanpak is gericht op het verminderen van de schuldenproblematiek onder mbo-studenten en biedt oplossingen voor de problemen met hun financiën. Het zwaartepunt ligt op voorlichting en begeleiding van jongeren die op een ROC zitten, waarvoor jongerenwerkers worden ingezet. Op dit moment wordt het project uitgevoerd in drie pilotgemeenten.

Bewustwording en bespreekbaarheid

DSP-groep voert de monitoring van het project uit en maakt daarmee de resultaten van het project en de geleerde lessen zichtbaar. De tussenrapportage verscheen in maart 2024.

Een greep uit de resultaten:

  • De voorlichtingslessen dragen bij aan bewustwording en het bespreekbaar maken van geldzorgen. Een voorbeeld is Klarna: een achteraf-betalen-app waar risico’s aan verbonden zitten en waarmee schulden snel kunnen oplopen.
  • Studenten weten soms niet dat ze recht hebben op bepaalde uitkeringen, zoals een gratis OV-kaart, waardoor geldtekort kan ontstaan.
  • Door kennis te verspreiden, kan mogelijk worden bijgedragen aan het beperken van het risico op schulden.

En drie belangrijke lessen:

  • Jongerenwerkers moeten een vast aanspreekpunt hebben op school, dat maakt hun functie makkelijker, bijvoorbeeld voor het inplannen van de lessen. Daarnaast helpt het bij het breder neerzetten van het project Nooit meer Skeer.
  • De drempel om te vertellen over problematische schulden is hoog. Daarom is het van belang om een vertrouwensband op te bouwen met de studenten. De twee voorlichtingslessen zijn daarvoor niet voldoende.
  • Een vaste plek voor jongerenwerkers op scholen draagt waarschijnlijk bij aan de preventieve werking van de aanpak.    

Het project loopt nog tot medio 2024 en najaar 2024 verschijnt de eindrapportage.

Meer weten over project Nooit meer Skeer of over jongeren(werk) in het algemeen?

Bel of mail met Bram , Maud, Aline of Mensje.