Preventie met Gezag
Het afgelopen jaar konden twintig nieuwe gemeenten geld aanvragen voor de aanpak van jeugdcriminaliteit in hun gemeente in het kader van Preventie met Gezag (PMG). Met deze integrale aanpak moet worden voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de criminaliteit terechtkomen of daarin verder afglijden. Na de zomer ligt voor deze gemeenten de opgave om op basis van de ingediende plannen van aanpak uitvoeringsprogramma’s op te stellen en deze tot uitvoering te brengen.
Achtergrond
Ondermijnende criminaliteit heeft in diverse wijken in het land een schadelijke uitwerking op de jeugd. Een steeds jongere doelgroep raakt betrokken bij ondermijnende criminaliteit. Om het toetreden en doorgroeien van jongeren in de ondermijnende criminaliteit te doorbreken, is het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2022 gestart met Preventie met Gezag: een integraal, gebiedsgericht programma met een looptijd van tien jaar.
Samenwerking
Het doel van PMG vraagt inzet op meerdere leefgebieden en een stevige samenwerking in de keten met de zorg- en veiligheidspartners. Voor hun PMG-subsidieaanvraag moeten gemeenten daarom een plan van aanpak opstellen samen met de lokale/regionale partners vanuit zowel preventie als gezag. Aanvullend aan de gemeentelijke middelen worden ook middelen beschikbaar gesteld voor de versterking van de justitiële partners op lokaal niveau.
Uitvoeringsprogramma
Na goedkeuring van de aanvraag, staan gemeenten en ketenpartners voor de uitdaging om het plan van aanpak om te vormen tot een concreet uitvoeringsprogramma. Hierin concretiseren partijen hun plannen met acties, rollen en taken en een tijdsplanning. Een soms ingewikkelde opgave die veel inzet en betrokkenheid vraagt.
DSP en Preventie met Gezag
DSP heeft al veel gemeenten ondersteund in de verschillende fasen van het proces. Van de aanvraag van subsidie tot en met de uitvoering van het uitvoeringsprogramma. Gemeenten waarbij we dit eerder deden waren onder meer Den Haag, Lelystad, Nijmegen, Diemen, Rijswijk, Den Bosch, Maastricht, Zaanstad en Almere.
Na goedkeuring van het plan van aanpak door het ministerie kan DSP bijvoorbeeld ondersteunen bij:
1. Opstellen van het uitvoeringsprogramma
We kunnen ondersteunen in de rol van penvoerder, procesbegeleider en/of adviseur. Bijvoorbeeld bij het uitwerken van doelen en inspanningen per project, het opstellen van een jaarplanning of het maken van een schematische weergave van een zogeheten ‘doelen-inspanningen-netwerk’ (DIN).
2. Ondersteunen en meedraaien in de uitvoering
DSP heeft uitgebreide ervaring en expertise met specifieke interventies en thema’s. Wij kunnen bijvoorbeeld door de inzet van projectleiders ondersteunen bij de uitvoering van interventies.
3. Monitoren en evalueren
Uiteindelijk moeten projecten binnen het programma PMG worden gemonitord en geëvalueerd. Het ministerie stuurt op een lerende aanpak. DSP heeft als onderzoeksbureau ruim 40 jaar ervaring met het opstellen en uitvoeren van monitoren en evaluaties.
Meer weten over PMG of de aanpak van jeugdcriminaliteit in het algemeen?
Bel of mail met Noortje Dickhoff of Tjisse Bosch. Zij vertellen je graag meer!
Of lees meer over...