Een vriendje van ons zoontje van 4, die we elke week ophalen (eerst bij de noodopvang, nu in zijn nieuwe huis), steekt zijn duimpje omhoog als hij ons ziet. Hij kan nog niet praten, maar samen met de treinbaan spelen, luisteren en laten weten wat hij wil, kan hij heel goed.

‘Goed te zien dat kinderen geen woorden nodig hebben in hun samenzijn; jammer dat volwassenen het vaak niet begrijpen,’ appte mijn schoonmoeder onlangs toen de vriendjes samen bij haar in de tuin hadden gespeeld.

Via Buurtgezinnen zijn wij nu ruim twee jaar steungezin voor dit jongetje. Vorige week schoven mijn vriend en ik als steungezin aan bij een overleg met zijn moeder, en betrokken professionele organisaties. We gingen het hebben over een school voor hem, want ondanks dat hij in januari ook
4 jaar is geworden, gaat hij nog niet naar de basisschool. Zijn moeder, broertje en hij zijn een paar maanden geleden van de noodopvang in Noord naar een eigen woning in een ander stadsdeel verhuisd. En een tijd hadden de woning en de overdracht tussen instanties prioriteit.

Vanuit mijn werk bij DSP weet ik hoe hard veel professionals bij zorginstellingen werken en dat processen vanuit zorgvuldigheid langzamer kunnen lopen. Maar ik merkte dat ik het ook fijn vond om nu als betrokken opvangouder naast zijn moeder te staan. Om te benadrukken hoe goed het zou zijn voor de taalontwikkeling van dit jongetje. Om hardop mijn twijfels uit te spreken over dat alle scholen in het betreffende stadsdeel vol zouden zijn. Om vanuit mijn bevoorrechte situatie iets te kunnen betekenen voor een ander gezin.

Tegelijk merk ik dat het een dag in de week opvangen van dit jongetje ook veel voor ons gezin betekent: onze kinderen zien dat de wereld groter is dan onze koopwoningen-buurt en in mijn werk als procesmanager of adviseur in opdrachten binnen het thema jeugd neem ik dit persoonlijke perspectief mee.

Het lijkt erop dat er nu meer schot in de zaak zit. Hopelijk kan het vriendje van ons zoontje na de zomervakantie ook naar school!

Steungezin worden?

Heb je vragen of wil je ook steungezin worden? Stuur mij dan een mail via ndickhoff@dsp-groep.nl of neem contact op met Eefje van den Berg, coördinator buurtgezinnen Amsterdam-Noord, via eefjevdberg@buurtgezinnen.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten over het zijn of worden van een steungezin? Neem dan contact op met Noortje Dickhoff. Ze staat je graag te woord!