Een sterke sociale basis

De gemeente Beverwijk is een fijne plek om te wonen, mede dankzij een gevarieerd aanbod aan activiteiten en voorzieningen. Deze maken het leven niet alleen leuker en makkelijker, maar helpen ook om problemen te voorkomen. Zo hoeven inwoners minder snel zware zorg in te schakelen, wat zowel henzelf als de zorgsector ten goede komt. 

Toch is het belangrijk om stil te staan bij vragen zoals: sluit het huidige aanbod aan bij wat mensen nodig hebben? En: hoe zorgen we ervoor dat het aanbod ook in de toekomst passend blijft, bijvoorbeeld nu steeds meer mensen langer thuis wonen? Om dit goed in kaart te brengen, onderzoeken we voor de gemeente Beverwijk hoe de sociale basis ervoor staat en wat er beter kan. 

Wat is de sociale basis? 

De sociale basis bestaat uit alle voorzieningen en activiteiten die vrij toegankelijk zijn en mensen helpen om mee te doen in de samenleving. Denk aan ontmoetingsplekken, buurtactiviteiten en laagdrempelige ondersteuning. Deze plekken en diensten zijn belangrijk voor een gevoel van onderlinge verbondenheid, en bieden ontmoeting en hulp dichtbij huis. 

De gemeente wil graag weten: 

  • Wat is er al en wat kan beter? 
  • Bereiken we iedereen, of missen we bepaalde groepen? 
  • Hoe zorgen we dat de sociale basis toekomstbestendig is? 

Onderzoek DSP

DSP brengt het huidige voorzieningenaanbod in kaart door middel van deskresearch, gesprekken met betrokkenen en een analyse van ontwikkelingen in beleid en demografie. Hierbij besteden we ook aandacht aan landelijke initiatieven zoals het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), die bijdragen aan een betere gezondheid en leefomgeving. 

We verwerken alle informatie in een overzichtelijk en dynamisch document, dat de gemeente ook in de toekomst kan gebruiken. Zo maken we inzichtelijk wat er is, wat mogelijk nog ontbreekt  en waar kansen liggen, bijvoorbeeld voor het versterken van buurten of het bereiken van specifieke doelgroepen. 

Waarom dit belangrijk is

Een sterke sociale basis is onmisbaar voor een fijne, leefbare gemeente. De preventieve werking zorgt er bovendien voor dat de gemeente minder maatwerkvoorzieningen hoeft af te geven. Door te onderzoeken wat er nu is en waar verbetering mogelijk is, kan Beverwijk nog beter inspelen op de behoeften van haar inwoners en bouwen we aan een toekomstbestendige gemeenschap waar iedereen mee kan doen. 

Meer weten?

Neem contact op met Lotte Hoogeboom of Emma Poelman, ze staan je graag te woord!