Buurtmedia zijn krantjes, websites, radio- en tv-zenders die nieuws en informatie brengen over de buurt en de wijk waar je woont. Amsterdam heeft veel van die media zoals de Westkrant, de IJopener, ZuidOostTV, 1018-magazine, Nieuw Sloten Nieuws en ’t Zwaantje en zoekt naar een duurzame oplossing voor de ondersteuning ervan.

 Meerwaarde buurtmedia in medialandschap

Op verzoek van de gemeente voerde DSP-groep een verkenning uit naar het medialandschap in de stadsdelen van Amsterdam en de meerwaarde van de buurtmedia daarin. Daarbij inventariseerden wij de vele verschillende buurtmedia die er zijn. En keken we naar de toegevoegde waarde van de lokale omroep (POA met SALTO en AT5) en de openbare bibliotheek (OBA) voor nieuws en informatie voor en door de buurt. Vervolgens dook het onderzoek dieper in de situatie voor de buurtmedia in de stadsdelen Centrum, Nieuw-West en Zuidoost.

Buurtmedia in Amsterdam

Ondersteuning en samenwerking

Ons advies aan de gemeente is om de productie van de buurtmedia met een subsidie te ondersteunen en daarnaast innovatie en samenwerking te bevorderen. Dat laatste ook door samenwerking van de buurtmedia met de OBA en POA (Salto en AT5). In het eerste kwartaal van 2023 zal de gemeente Amsterdam de toekomst van de buurtmedia bespreken en een besluit nemen.

Dat deze verkenning urgent en relevant is blijkt ook uit verschillende nieuwsberichten:

Meer weten over buurtmedia in Amsterdam?

Bel of mail dan met Yan Crabbendam. Hij staat je graag te woord.