Poppodium Hedon
Hedon is klaar voor de volgende stap
En Zwolle ook
Uit onderzoek blijkt dat zowel het poppodium als de gemeente toe zijn aan uitbreiding, qua capaciteit en organisatie. Die conclusie trokken we in 2023 in het rapport Poppodium Hedon klaar voor volgende stap – DSP-groep en werd in 2024 bevestigd in een nieuw benchmarkonderzoek dat we uitvoerden in opdracht van de gemeente Zwolle.
Samen met Tobias Woldendorp van WoldendorpWildervank en architect Janneke Ypma onderzochten we ook mogelijke nieuwe locaties voor Hedon. DSP zette de belangrijkste voor- en nadelen op een rij van drie kansrijke plekken: de Rode Loods, de Wärtsilä-hallen in de Spoorzone en het oude belastingkantoor in het Noorderkwartier.
Maatschappelijke waarde van Hedon per locatie
Per locatie bekijken we welke maatschappelijke meerwaarde de komst van Hedon kan opleveren. Denk aan bereikbaarheid voor bezoekers, versterking van de culturele infrastructuur, impact op de lokale economie en de sociale dynamiek in de buurt. Ook nemen we per plek de technische en praktische haalbaarheid onder de loep.

Belastingkantoor Noorderkwartier
Op basis van het DSP-rapport heeft de gemeente een afweging gemaakt, waarbij alleen de locatie in het Noorderkwartier nog overblijft als voorkeurslocatie. Het college heeft inmiddels opdracht gegeven om een toekomstvisie voor poppodium Hedon verder uit te werken. Dit omvat een volumestudie die wordt uitgewerkt in een business case. Deze business case zal worden getoetst op de locatie Noorderkwartier. De onderzoeken moeten duidelijkheid geven over de gewenste uitbreiding van Hedon, inclusief de omvang en benodigde investering. De uiteindelijke besluitvorming hierover is aan het volgende Zwolse college en de gemeenteraad.
Onderzoeksvragen
- Is de uitbreiding die Stichting Stad en Cultuur voor ogen heeft wenselijk én haalbaar – zowel voor de activiteiten als voor de stad Zwolle?
- Wat is, op basis van de genoemde locaties en criteria in dit document, de beste toekomstige plek voor deze activiteiten?
Aanpak
Om de eerste vraag te beantwoorden, voerden we interviews en een benchmarkanalyse uit.
Voor de tweede vraag deden we een uitgebreide documentenanalyse (van beleidsstukken, gebiedsvisies, tekeningen, memo’s, onderzoeken en cultuurhistorische waarderingen) én spraken we betrokkenen. Daarnaast bezochten we de drie locaties tijdens twee schouwen. Zo’n schouw helpt bij het onderbouwen van een SWOT-analyse, door de ruimtelijke omgeving in de praktijk te bekijken. Meer hierover lees je in het volledige rapport.
Download hier het rapport
Meer weten?

Jurjen Weemstra
“Wat mij drijft is opdrachtgevers te helpen goed onderbouwde keuzes te maken, in verbinding met alle betrokkenen.”
DSP deed meer onderzoek naar poppodia
- DSP-groep verkende in 2023 Scenario’s voor een toekomstbestendige organisatie en accommodatie voor poppodium De Spot
- En in mei 2022 – na Corona – had het publiek knaldrang en de sector zelf ook. Maar de coronacrisis had tot schade geleid bij poppodia. DSP werd gevraagd de schade in kaart te brengen en voorstellen te doen voor herstel voor ‘Een weerbare popsector‘.
- Tijdens Corona – in 2020 – deed DSP onderzoek naar de Poppodia in tijden van Covid-19. Hoe stond het met omzetverlies en tekorten die waren ontstaan door de coronacrisis?