Belang van lokale journalistiek  

Een goede informatie- en nieuwsvoorziening over beleids- en besluitvorming en de prestaties van politici en bestuurders is een randvoorwaarde voor een goed functionerende democratie. Traditioneel zijn de media hierin een belangrijke intermediair. Zij vangen het geluid van de straat waar politici op kunnen reageren, zij zijn een waakhond, zijn kritisch op overheden en hebben daarnaast een verbindende rol in de gemeenschap. De provincie Utrecht wil graag weten hoe sterk de lokale media in de provincie zijn, wat kansen en knelpunten zijn en of samenwerking tussen media en tussen media en andere partijen een probaat middel is om de lokale journalistiek te versterken. Ook is van belang wat de kansen en knelpunten zijn bij de samenwerkingen. 

De opgave in de provincie  

De lokale en regionale journalistieke infrastructuur staat onder druk en de provincie Utrecht heeft DSP-groep gevraagd om de stand van zaken van de lokale journalistiek in de 26 gemeenten in de provincie te beschrijven. We spraken daarvoor met vertegenwoordigers van alle gemeenten en met medewerkers van lokale en regionale mediapartijen. We zien op gemeentelijk niveau een grote verscheidenheid; van witte vlekken met weinig lokaal nieuws tot successen en nieuwe samenwerkingen. 

Het vervolg 

De volgende fase is om aan de hand van deze inventarisatie en de landelijke ontwikkelingen binnen het journalistieke landschap de samenwerking in een paar regioeen stapje verder te brengenWe vertalen dit proces naar een advies en een handreiking voor de hele provincie 

Wil je meer weten over het onderzoek naar lokale media in Utrecht?

Neem dan contact op met Yan Crabbendam. Hij staat je graag te woord.