Lokaal sportakkoord

In heel Nederland worden momenteel lokale sportakkoorden gesmeed om meer mensen aan het sporten en bewegen te krijgen. DSP-groep werkt in zes gemeenten in de rol van sportformateur aan de totstandkoming. Dinsdag 28 januari trapten Ronald Nijboer en Emma Poelman de eerste van een serie bijeenkomsten af in de gemeente Drechterland. Met 42 deelnemers spraken zij over thema’s als inclusief sporten en gezonde sportverenigingen.

Het lokale sportakkoord is een unieke opzet, omdat sport-, zorg- en welzijnsaanbieders, onderwijs, bedrijfsleven en overheid gezamenlijk de inhoud van het lokale sportakkoord bepalen. In 2018 werd het Nationaal Sportakkoord gesloten. In navolging daarvan stelde minister van Sport, Bruno Bruins, middelen ter beschikking om ook op lokaal niveau sport en bewegen te versterken. Samen met alle partijen wordt nagedacht over vragen als:

  • Hoe krijgen we meer mensen in de gemeente in beweging?
  • Wat kunnen we doen om sportorganisaties te versterken?
  • Hoe kunnen we de maatschappelijke waarde van sport nog beter benutten?

Ronald Nijboer en Emma Poelman spraken met 42 deelnemers over thema’s als inclusief sporten en gezonde sportverenigingen.

Sportformateurs

De totstandkoming van het lokale sportakkoord wordt begeleid door een zogenaamde ‘sportformateur’. De sportformateur brengt de diverse partijen aan tafel en maakt afspraken over de invulling van het sportakkoord. Naast de gemeente Drechterland zijn Ronald Nijboer, Emma Poelman en Paul Duijvestijn van DSP-groep actief als sportformateur in de gemeenten Castricum, Haarlemmermeer, Heiloo, Velsen en Wormerland.

Foto’s: Foto Hoekstra

Meer weten over de rol van DSP bij de totstandkoming van het lokaal sportakkoord?

Neem dan contact op met Emma Poelman of Paul Duijvestijn. Zij vertellen je er graag meer over.