Dat Eureka moment waarop er een lichtje gaat branden, ook wel een aha-erlebnis genoemd. Iets wat je ergens wel voelde, maar wat nog niet aan de oppervlakte kwam. Heb jij dat onlangs nog gehad?

Bij mij was dat twee weken geleden in Oud-West. Op een mooi gestylde vergaderlocatie met groene plantjes aan het plafond en het wonderlijke briefje ‘no singing and dancing on the terrace’ volgde ik samen met vijf collega’s de training intervisietechnieken. Dit is wat ik wil leren! Hoe zorg je voor een prettige setting? Wat zeg je in het begin zodat er een open sfeer ontstaat? En grootste eye-opener: de intervisor maakt geen deel uit van de groep, maar staat ten dienste van de groep en het proces. Het idee dat ik op die manier mensen en groepen kan helpen om te leren en tot inzichten te laten komen; daar word ik echt enthousiast van.

Toen ik bij DSP ging werken, vond ik dat in het begin best een struggle. Wat deed ik daar als een soort vlinder bij een onderzoeksbureau? Ik ben van het dingen opstarten en houd van samenwerken en kleine acties die verandering in gang zetten. Waarom zou ik mijn schrijfvaardigheid verbeteren als ik liever praat dan schrijf? Bevrijding ervoer ik dan ook toen de nieuwe partners besloten te werken vanuit Rendement door Talent, werken vanuit je talenten. Niet van een 6 een 8 maken, maar juist inzetten op waar je écht goed in bent en daarin excelleren. Als je werkt vanuit die talenten, raak je in een flow en krijg je energie van je werk.

Heus raak ik ook nog weleens ontmoedigd in mijn werk. Soms door de bureaucratie en de ingewikkeldheid van beleid die me verlammen. Dan denk ik: als we nou gewoon zouden omkijken naar onze buren, is al dit werk dan niet overbodig? Wat mij in die momenten helpt is om het weer klein te maken en te bedenken wat ik kan doen vanuit mijn talent en vanuit waar ik in geloof. En minstens zo belangrijk; collega’s te betrekken die over andere talenten beschikken.

De training die ik onlangs volgde, maakte dat er een nieuw lichtje aanging. Ik voelde: dit is ook iets waar ik meer mee wil doen en wie weet iets waar ik goed in ben. Ik hoop binnenkort ook voor jou eens een intervisiebijeenkomst te begeleiden!

Linda van Dongen

Meer weten?

Wil je meer weten over Linda of over haar projecten bij DSP? Neem dan contact met haar op. Ze staat je graag te woord!