De gemeente Utrecht voerde in 2017 diverse pilots met flexibel cameratoezicht uit. Op verschillende plekken werden voor verschillende problemen tijdelijke camera’s opgehangen. DSP adviseerde bij de opzet van het project, onderzocht de effecten en beoordeelde de meerwaarde ten opzichte van vast cameratoezicht.

Flexibel cameratoezicht voor overlastpieken

Vaste camera’s hangen over het algemeen in gebieden met functies die kwetsbaar zijn voor overlast en criminaliteit. Denk hierbij aan uitgaansgebieden of een stationsgebied. Deze gebieden hebben hierdoor te maken met een structurele problematiek.

Er zijn ook gebieden waar de problemen niet uitsluitend gerelateerd zijn aan de functies die er gevestigd zijn. Bijvoorbeeld gebieden met jongerenoverlast, autokraak of autobrand. Deze plekken kennen vaak pieken in de overlast en criminaliteit, bijvoorbeeld tijdens de donkere dagen van het jaar (autokraak) of juist in de warmere maanden (jongerenoverlast). In dit soort gebieden is vast cameratoezicht niet proportioneel, maar kunnen flexibele camera’s wel kortdurend en effectief ingezet worden.

DSP voerde ook de evaluatie van het gemeentelijk cameratoezicht in Utrecht in 2013 uit. Beide evaluaties kunt u hieronder bekijken.

Meer weten?

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar wat wij binnen uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Paul van Egmond.