Sinds begin 2015 vullen Hans van Egdom (van Egdom Consultancy) en Eric Lagendijk van DSP-groep gezamenlijk de projectleidersrol in het kader van de regulering van full-contact vechtsporten (kickboksen/ thaiboksen en Mixed Martial Arts – MMA). Na het vechtsportsymposium in juni 2015 in Amsterdam waarin de voorzitter

van de stuurgroep Eberhard van der Laan de plannen met alle betrokkenen nog eens tegen het licht hield, is de aandacht vooral uitgegaan naar de doorontwikkeling van reguleringsinstrumenten en de vorming van een  vechtsportautoriteit. Deze autoriteit moet toezien op de kwaliteit van de sector.

Personele inrichting vechtsportautoriteit

Sinds september 2015 treffen wij voorbereidingen voor de personele inrichting van de vechtsportautoriteit. Inmiddels heeft de stuurgroep van het project Regulering full-contact vechtsport onder aanvoering van de burgemeester van Amsterdam een voorstel gedaan voor de invulling van de Raad van Toezicht van de autoriteit. Deze raad houdt toezicht op de activiteiten van het bestuur en ontwikkelingen binnen de sector en stelt het bestuur aan.

De projectleiding heeft ongeveer twintig kandidaten gesproken voor een bestuursfunctie van de autoriteit. Kandidaten hebben zich hiervoor zelf aangemeld en/of zijn voorgedragen door vertegenwoordigers vanuit de sector. Begin 2016 zal een extern organisatieadviesbureau een selectie van vijf bestuursleden maken uit een achttal kandidaten. De te selecteren kandidaten moeten gezamenlijk een hecht team gaan vormen. Uiteindelijk doet het externe bureau een voorstel aan de Raad van Toezicht voor benoeming. Samen met het organisatieadviesbureau en de stuurgroep zijn wij nog op zoek naar een geschikte voorzitter en/of een kandidaat die afkomstig is uit het openbaar bestuur. Ook hierover verwachten wij uiterlijk januari 2016 duidelijkheid te hebben.

Opbrengsten project

De autoriteit kan bij de start van haar werk medio maart 2016 voortbouwen op de opbrengsten van het huidige project.

  1. Zo hebben wij een Richtlijn ontwikkeld die duidelijk maakt aan welke criteria de verschillende stakeholders bij full-contact vechtsportevenementen moeten voldoen.
    De richtlijn is tegelijkertijd een instrument voor de autoriteit om audits uit te voeren in het kader van toezicht en handhaving bij evenementen. Daarnaast is het uiteraard een kwaliteitsstandaard voor de organisatoren dat dient als houvast bij het voorbereiden en organiseren van vechtsportevenementen. En het is een richtlijn waarnaar gemeenten in hun APV kunnen verwijzen bij het (al of niet) verlenen van een evenementenvergunning voor vechtsportgala’s. Bij het opstellen van deze richtlijn zijn gemeenten, vechtsportbonden, promotors en sportscholen betrokken geweest.
  2. Er is een digitaal systeem verkend dat kan dienen als wedstrijdboekje/paspoort voor full-contact vechtsporters. Dit systeem dient eveneens voor adequaat toezicht op vechtsport evenementen. Deze systemen kunnen gekoppeld worden aan de website voor de vechtsportautoriteit die eveneens de afgelopen maanden in ontwikkeling is genomen. De projectleiding is in gesprek met een bedrijf dat het systeem www.sportdata.com en www.sportid.com heeft ontwikkeld.
    Dit systeem lijkt geschikt om de vechtsporters en stakeholders  te monitoren op gezondheid, prestatie en veiligheid. Wij zijn in gesprek met de vechtsportbonden om dit systeem via de autoriteit te benutten.
  3. In de werkgroep Kwaliteit en Opleidingen is met verschillende bonden en opleiders gesproken over het kwalitatief versterken van de opleidingen zodat we kunnen toegroeien naar één licentiesysteem voor o.a. trainers en coaches. Hierin is het volgende bereikt:
    – Er is overeenstemming om aan te sluiten bij de Kwalificatie Structuur Sport (KSS).
    – Het uitgangspunt is de scheiding tussen opleiding en toetsing. Oftewel, er kunnen vele verschillende opleidingen zijn, maar de eindtermen zijn voor alle opleidingen hetzelfde, zoals vastgelegd in de KSS.
    – We moeten elkaar meer ontmoeten en kennis uitwisselen: de opleiders groeien gezamenlijk toe naar een kenniscentrum voor de full contact vechtsporten, met een adviesfunctie in de autoriteit.

Begin 2016 zijn we bezig geweest om de organisatorische consequenties van deze maatregelen in kaart te brengen, zodat we de autoriteit goed in stelling kunnen brengen. De autoriteit bewaakt uiteindelijk de eindtermen en de wijze waarop deze in examenvorm worden afgenomen.

We moeten elkaar meer ontmoeten en kennis uitwisselen: de opleiders groeien gezamenlijk toe naar een kenniscentrum voor de full contact vechtsporten, met een adviesfunctie in de autoriteit.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Eric Lagendijk Hij vertelt u er graag meer over.