Zorg samen regelen: dat is de kern van een zorgcoöperatie. De opkomst van dit type organisatie in de zorgsector is een relatief nieuw fenomeen. De publicatie ‘Zorg inrichten via een coöperatie’ voor gemeenten laat verschillende vormen zien van zorgcoöperaties. En de overwegingen en dilemma’s van initiatiefnemers bij het opzetten en ontwikkelen van zorgcoöperaties. Deze publicatie maakt onderdeel uit van het bovenregionale

project ‘Welzijn en zorg voor de kleine kernen’. Zorgcoöperaties zijn lokale burgerinitiatieven met diensten op het gebied van zorg en welzijn. Vele vormen zijn denkbaar, er is geen blauwdruk. De initiatiefnemers zijn doorgaans inwoners die hun directe leefomgeving willen verbeteren en samen wonen, zorg en welzijn willen organiseren. Vaak beginnen dergelijke initiatieven klein vanuit het welzijnsaanbod en groeien uit tot zorgaanbod.

Sterke groei van zorgcoöperaties

De opkomst van zorgcoöperaties in de zorgsector is een relatief nieuw fenomeen. Tussen 2013 en 2014 is het aantal zorgcoöperaties in Nederland explosief gestegen van 30 naar 100. Veel van de zorgcoöperaties zijn net opgericht of verkeren nog in de oprichtingsfase. Een mooi voorbeeld is te vinden op Texel: Texel Samen Beter. In de publicatie is deze zorgcoöperatie uitgebreid beschreven.

e-publicatie

Lees de e-publicatie ‘Welzijn en zorg voor de kleine kernen, zorg inrichten via een coöperatie‘ De publicatie is in samenwerking met Vereniging voor Kleine kernen in Noord-Holland gemaakt. Deze is de laatste in de serie publicaties van het bovenregionale project Welzijn en zorg voor de kleine kernen van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Opmeer, Beverwijk, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, OVER-gemeenten en Wijdemeren.

Werkzame factoren

Voor initiatiefnemers is de kleinschaligheid van hun initiatief belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de zorgcoöperatie aan kan blijven sluiten bij de behoeften van de bewoners. Voor een succesvolle voortzetting proberen initiatiefnemers zo goed mogelijk hun gezamenlijke missie en doelen voor ogen te houden.

Rol van gemeente: van ondersteuner tot partner

Zorgcoöperaties zijn burgerinitiatieven waar overheden in eerste instantie niet bij betrokken zijn. Een toenemende participatie van burgers vraagt om een toenemende openheid van gemeenten. Daarom is het van belang dat de gemeente een faciliterende stijl hanteert gericht op ondersteuning, actief stimuleren en partnerschap. Dit zegt de gemeente Texel: “Een burgerinitiatief willen we niet invullen maar aanvullen.”

Meer weten?

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar wat wij binnen uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Perihan Özgül.