Afsluiting project Secu4All

Na twee en een half jaar toeren door Europa (Brussel, Hannover, Riga, Nice, Fano, Xabia, Den Haag, Parijs, Rotterdam) was medio juni 2023 de afsluiting van he project Secu4All in Mannheim tijdens de drukbezochte – 3000 bezoekers – Deutscher Präventionstag.

Veiligheid in ontwerp en beheer

Het deels door de Europese Commissie gesubsidieerde project Secu4All richt zich op de gezamenlijke inspanning om de openbare ruimten in steden veilig en leefbaar te maken door veiligheid integraal in ontwerp en beheer mee te nemen. In een training gingen medewerkers van politie, stedelijke ontwikkeling en beheer, planners, bewoners en gemeenteraadsleden samen aan de slag.

Zij bezochten eerst een concreet veiligheidsprobleem in hun gemeente. Daarna analyseerden zij de problemen en vervolgens verzonnen zij preventieve maatregelen voor de korte en lange termijn. Daarbij werden ethische aspecten, kosten/baten en haalbaarheid niet vergeten. De aanpak volgde de procedure zoals die ook in een nieuwe Europese veiligheidsnorm is vastgelegd (CEN/TS 14383-2:2022) en die vergelijkbaar is met wat in Nederland de VeiligheidsEffectRapprtage (VER) heet.

Van virtuele training tot veiligheidsplan in de wijk

De Secu4All training was – in corona tijden – eerst virtueel voor steden beschikbaar en daarna werd er in elke stad rondgestapt en in twee dagen een veiligheidsplan voor een plek gemaakt; van stationsplein en uitgaanscentrum, tot boulevard, woonbuurt en centraal stadsplein. De training is beschikbaar in Frans, Italiaans, Engels en Spaans: https://efus.eu/training/

Meer lezen over veiligheid in de wijk?

Meer over de gebruikte officiële standaarden en normen.
Voor de stappen in de methode zie ook de website van ProHIC.

Meer weten over Secu4All?

Lees hier meer op onze Engelstalige website over Secu4All
Lees hier meer over Secu4all op de website van Efus