De kwantiteit en kwaliteit van het lokale en regionale nieuws en de lokale en regionale informatie verschillen en kunnen daarom het best op dat niveau worden beoordeeld.
In hoeverre dragen bewoners, raadsleden,

wethouders, communicatiemedewerkers en journalisten samen bij aan de informatie- en nieuwsvoorziening in een specifieke gemeente?
En is dit aanbod kwantitatief en kwalitatief voldoende?

Publicatie lokale en regionale informatie- en nieuwsvoorziening

DSP-groep schreef in opdracht van het Ministerie van BZK, het Ministerie van OCW en de VNG een publicatie over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van lokale informatie en lokaal nieuws en het belang van dit nieuws en deze informatie voor de lokale democratie. De handreiking werd op 13 februari 2017 aangeboden aan de Tweede Kamer. De publicatie is gericht op raadsleden. Op hoe zij, als lokale volksvertegenwoordigers, zich een beeld kunnen vormen van de lokale en regionale informatie- en nieuwsvoorziening in hun gemeente. En hoe zij hieraan bij kunnen dragen.

Pieter Broertjes, burgemeester Hilversum
Pieter Broertjes, burgemeester Hilversum

‘Lokale democratie, de vitaliteit ervan, heeft baat bij kwalitatieve journalistiek. Het is belangrijk dat er mensen zijn die de feiten ophalen. Voor politici als Trump bestaan alleen maar meningen, feiten interesseren hem niet, en of het waar is, is ook niet belangrijk. Het gaat alleen over beelden en werkelijkheid. Dat is aldoor het gevecht. Ik merk dat in mijn huidige functie ook, als ik met iets geconfronteerd word, zeg ik: “Jongens, wat zijn de feiten?” Daar kan de journalistiek een belangrijke rol in spelen.’

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Annelies van der Horst. Zij vertelt u er graag meer over.