Straatintimidatie komt veel voor

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat twee op de drie vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar in 2020/’21 is lastiggevallen op straat. Van hen voelde een derde zich onveilig of bang. Eerder onderzoek in Amsterdam en Rotterdam laat zien dat vrouwen in de leeftijd van 15-34 jaar zelfs 83% last heeft van intimiderend gedrag op straat zoals sissen, uitschelden, nalopen, aanraken en bespugen. Het is een moeilijk te vangen ‘beleving’ waarvan bijna nooit melding wordt gemaakt bij de politie of bij handhavers.

Is straatintimidatie strafbaar?

Nee. Wel wordt er gewerkt aan een landelijke wet die seksuele intimidatie, waaronder straatintimidatie, strafbaar stelt. Eerder hebben de gemeenten Rotterdam en Amsterdam geprobeerd om straatintimidatie strafbaar te stellen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit is gestrand omdat de rechter oordeelde dat die APV in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Hoe werkt de buurtschouw

Bij de buurtschouw  lopen medewerkers van de gemeente, van politie en van maatschappelijke organisaties – die de geïntimideerde doelgroepen vertegenwoordigen – mee. Ook worden burgers en specifieke doelgroepen uitgenodigd om mee te lopen. De stadsdelen organiseren de schouwen en nodigen de mensen uit. Samen gaan ze de wijk in en aan de hand van een door DSP opgestelde checklist lopen ze door woonwijken, parken en pleinen, uitgaansgebieden en OV-locaties.

In 2018 organiseerde DSP-groep in het kader van de Aanpak Straatintimidatie meerdere buurtschouwen. Ook in 2022 gaan we weer in verschillende stadsdelen de straat op, in opdracht van het programma Seksuele Intimidatie en Seksueel Geweld.

Meer informatie

Lees hier ook over het project ‘Van straatintimidatie tot seksueel misbruik‘ waarbij meisjes en jonge vrouwen zelf aan het woord komen.

Lees hier meer over de aanpak van straatintimidatie door de gemeente Amsterdam op hun website.

Straatintimidatie Nee

Meer weten?

Wil je meer weten over de Inclusieve Buurt-schouw? Neem dan contact op met Yan Crabbendam. Hij vertelt je er graag meer over.