Straatintimidatie komt veel voor

Onderzoek in Amsterdam en Rotterdam laat zien dat ongeveer de helft van de vrouwen en 30% van de mannen last hebben van intimiderend gedrag op straat zoals sissen, uitschelden, nalopen, aanraken en bespugen. Onder vrouwen van 15-34 jaar is dat zelfs 83%. Hoewel dit hoge aantallen zijn, wordt er bijna nooit melding van gemaakt bij de politie of bij handhavers. Het is ook een moeilijk te vangen ‘beleving’. Wat voor de één intimiderend is, is dit niet voor de ander.

Straatintimidatie is strafbaar

In Rotterdam en Amsterdam is intimiderend gedrag sinds dit jaar strafbaar. Handhavers moeten daders op heterdaad betrappen, dus dat maakt het lastig. Toch zijn er in Rotterdam op 12 november jl. twee mannen aangehouden die zich volgende maand bij de rechtbank moeten melden op verdenking van straatintimidatie. Hen hangt een boete van maximaal 4.100 euro of een celstraf van maximaal drie maanden boven het hoofd. In Amsterdam is er tot nu toe nog niemand vervolgd.

Instrumenten

Buiten het strafbaar stellen van straatintimidatie en voorlichtingscampagnes om mensen alert te maken op onaanvaardbaar gedrag gebruikt de gemeente Amsterdam nog een instrument: de inclusieve buurtschouw. De inclusieve buurtschouw wordt toegepast om voor het onderwerp straatintimidatie zichtbaar te maken waar op buurt-/wijkniveau het eventueel sociaal onveilig is, waar mensen zich onveilig voelen en waarom.

Hoe werkt de buurtschouw

Bij de buurtschouw  lopen medewerkers van de gemeente, van politie en van maatschappelijke organisaties – die de geïntimideerde doelgroepen vertegenwoordigen – mee. Ook worden burgers en specifieke doelgroepen uitgenodigd om mee te lopen. De stadsdelen organiseren de schouwen en nodigen de mensen uit. Samen gaan ze de wijk in en aan de hand van een door DSP opgestelde checklist lopen ze langs woonwijken, parken en pleinen, uitgaansgebieden en OV-locaties.

De inclusieve buurtschouw kan als doel hebben om direct maatregelen te kunnen treffen, maar wordt ook ingezet om met alle partijen meer inzicht in het probleem straatintimidatie te krijgen, de rol van de omgeving daarin en verwachtingen die partijen van elkaar hebben.
Op deze wijze proberen de stadsdelen uit te vinden wat er nu concreet gebeurt op straat en hoe de gemeente vervelende situaties in de toekomst beter kan voorkomen of gaan aanpakken.

CCV-conferentie ‘Straatintimidatie, samen de grenzen verkennen’

Op 11 december 2018 hield het CCV in Utrecht de bijeenkomst: ‘Straatintimidatie, samen de grenzen verkennen’. In een middag werden daar de eerste ervaringen van lokale partijen uit binnen- en buitenland gedeeld. Daarnaast werden ideeën besproken over een effectieve aanpak en werd nagedacht over de vraag: wat is straatintimidatie?

Randy Bloeme gaf op de bijeenkomst een pitch van de inclusieve buurtschouw.

Informatie aanpak straatintimidatie gemeente Amsterdam

Lees hier meer over de aanpak van straatintimidatie door de gemeente Amsterdam op hun website.

Straatintimidatie Nee

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Inclusieve Buurt-schouw? Neem dan contact op met Arjun Swami-Persaud. Hij vertelt u er graag meer over.