DSP-groep concludeerde in 2023 al dat de gemeente Zwolle en poppodium Hedon klaar zijn voor een volgende (uitbreidings)stap (zie: Poppodium Hedon klaar voor volgende stap (2023)). Zowel qua capaciteit als qua organisatie. Dit bevestigden we in ons benchmarkonderzoek uit 2024, in opdracht van de gemeente Zwolle.
Het onderzoek – dat we uitvoerden samen met Tobias Woldendorp (WoldendorpWildervank) en architect Janneke Ypma (Janneke Ypma architect) – bevat bovendien een locatiestudie waarin DSP de belangrijkste voor- en nadelen op een rij zet van drie potentiële locaties voor Hedon – de Rode Loods, de Wärtsilä-hallen in de Spoorzone en het oude belastingkantoor in het Noorderkwartier.
Maatschappelijke waarde Hedon per locatie
Per locatie gaan we in op de maatschappelijke waarde die gecreëerd wordt bij de komst van Hedon. Denk aan zaken als de bereikbaarheid voor bezoekers, de bijdrage aan de culturele infrastructuur en de (mogelijke) invloed op de lokale economie en de sociale interactie in het gebied. Ook staan we per locatie stil bij technische en praktische aspecten.
Belastingkantoor Noorderkwartier
Mede op basis van het DSP-rapport is er door de gemeente een weging gemaakt, waarna de locatie in het Noorderkwartier nog de enige beoogde locatie is. Recent heeft het college opdracht gegeven voor nadere uitwerking van een toekomstvisie op poppodium Hedon in Zwolle. Dit zal gepaard gaan met een volumestudie en vertaald worden naar een business case. Vervolgens zal de business case worden getoetst op de beoogde locatie Noorderkwartier. De onderzoeken zijn bedoeld om zicht te krijgen op de scope en investering van de uitbreidingswens van Hedon. Besluitvorming hierover wordt overgelaten aan het volgende Zwolse college en de raad.
Onderzoeksvragen aan DSP
De gemeente vroeg DSP de volgende vragen te beantwoorden in het onderzoek:
- Is de uitbreiding die Stichting stad en cultuur wenst wenselijk en realistisch voor de activiteiten en voor Zwolle?
- Wat is voor Zwolle en voor de activiteiten van stichting Stad en Cultuur de beste toekomstige locatie (uitgaande van de locaties en criteria uit dit document)?
Werkwijze
Onderzoeksvraag 1 hebben we uitgevoerd aan de hand van interviews en een benchmark. Onderzoeksvraag 2 hebben we uitgevoerd aan de hand van documentenstudie (beleidskaders, gebiedsvisies en -plannen, tekeningen, memo’s, onderzoeken, rapporten, bouw- en cultuurhistorische analyses en waardebepalingen), interviews en twee schouwen. Een schouw is op te vatten als een middel om een SWOT-analyse te onderbouwen door de ruimtelijke context in ogenschouw te nemen. Lees er meer over in ons rapport.
Lees hier het rapport
DSP deed meer onderzoek naar poppodia
Zo verkende DSP-groep in 2023 Scenario’s voor een toekomstbestendige organisatie en accommodatie voor poppodium De Spot
En in mei 2022 – na Corona – had het publiek knaldrang en de sector zelf ook. Maar de coronacrisis had tot schade geleid bij poppodia. DSP werd gevraagd de schade in kaart te brengen en voorstellen voor herstel te doen voor ‘Een weerbare popsector‘.
Tijdens Corona – in 2020 – deed DSP onderzoek naar de Poppodia in tijden van Covid-19. Hoe stond het met omzetverlies en tekorten die waren ontstaan door de coronacrisis?