Knaldrang
Toen MEROL vroeg “Als het allemaal weer mag. Zullen wij dan dansen?” hadden we nog geen flauw idee hoe lang dat zou duren. MEROLs single “Knaldrang” kwam uit in november 2020 en het zou nog anderhalf jaar duren voordat het allemaal weer mocht. Via ‘slimme’ lockdowns, een beetje open, toch weer dicht, testen en vaccinaties mochten de poppodia, festivals en nachtclubs in maart 2022 onvoorwaardelijk open. Het is nu mei 2022, bijna zomer. Het publiek heeft knaldrang en de sector zelf ook. Maar het kan geen verassing zijn dat de coronacrisis tot schade leidde en duurzaam herstel van de popsector inspanningen vraagt.
Kwetsbaar maar ook innovatief en veerkrachtig
De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) wil inzicht krijgen en benaderde DSP-groep. Allereerst was de vraag hoe de schade eruitziet, vooral op het gebied van programmering en talentontwikkeling. En vervolgens was de vraag wat er aan herstel kan worden gedaan en wie daar een rol in heeft. We spraken met artiesten over wat zij nodig hebben, met poppodia hoe zij hun cultureel-maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen nemen en met festivals over het ondersteunen van opkomend talent.
Het onderzoek leidt tot een aantal vaststellingen over de inherente kwetsbaarheid van de popsector. In de woorden van Berend Schans, directeur VNPF; “de coronacrisis heeft gewerkt als een soort katalysator en contrastvloeistof tegelijk” in hoe het de “al aanwezige kwetsbaarheden van de popsector meedogenloos en onomkeerbaar aan het licht heeft gebracht”. En dat terwijl een gezonde popinfrastructuur van essentieel belang is voor het algehele maatschappelijke welzijn. Hoofdzakelijk moesten we concluderen dat de sector de klap niet te boven komt zonder extra investeringen die innovativiteit en veerkrachtigheid – wat de sector ook tekent – tot zijn recht laat komen.
Aanbevelingen
Met het rapport roept de popsector kersverse wethouders, gemeenteraadsleden en ambtenaren van cultuur op juist nu te investeren in popcultuur in al zijn verschijningsvormen. Zeven aanbevelingen wijzen de weg naar een weerbare popsector. Dit zijn:
- Gun de popsector hersteltijd;
- ontwikkel als lokale overheid met de popsector maatwerk in de regio;
- creëer laagdrempelige (op basis van vertrouwen) subsidiemogelijkheden;
- versterk de gehele keten voor de ontwikkeling van nieuw poptalent;
- besteed ook aandacht aan het talent achter en naast het podium;
- onderstreep en koester het belang van nachtcultuur;
- faciliteer (fysieke) plekken waar poptalent zich kan ontwikkelen.
Download hier het rapport
Meer weten?
Wil je meer weten over het onderzoek naar de popsector? Neem dan contact op met Yan Crabbendam of Mensje van Puffelen. Zij vertellen je er graag meer over.