Op 12 maart 2020 maakte het kabinet bekend dat Nederland in een ‘intelligente lockdown’ ging om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat betekende de plotselinge sluiting van de poppodia in Nederland.

Organisatie activiteiten per 1 juli moeilijk

Na ruim 3 maanden in lockdown kunnen de poppodia per 1 juli 2020 onder strikte regels weer open, maar programmering, publiek en sfeer ondervinden grote beperkingen door de regels. Met name de eis 1,5 meter-afstand houden en werken met vaste, geplaceerde zitplaatsen maken het de poppodia onmogelijk om rendabele activiteiten te organiseren. Concerten kunnen alleen met een zeer beperkte zaalbezetting en clubavonden kunnen in het geheel niet georganiseerd worden. Naar verwachting moet juist de popsector wachten op een vaccin of een medicijn voordat het oude normaal terug kan keren.

Vragenlijst onder VNPF leden: 60 poppodia

DSP-groep heeft met behulp van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) een uitvraag gedaan bij de 60 poppodiumleden van de VNPF. Gevraagd is om de effecten van de coronacrisis op de financiële situatie van het poppodium in kaart te brengen over het hele jaar 2020. Wat betekent de crisis voor de geprognosticeerde jaaromzet en voor het resultaat? Verder is gekeken van welke steunmaatregelen poppodia gebruik kunnen maken en wat dat betekent voor de financiële tekorten.

Analyse tekorten

DSP-groep heeft met de opbrengst een financiële analyse gemaakt. Hieruit kwam naar voren:

  • De verwachte omzet voor 2020 was ca. 205 miljoen euro. Dit bedrag zal niet hoger zijn dan ca. 80 miljoen euro.
  • De poppodia verwachten over 2020 een omzetverlies te lijden van 125 miljoen euro.
  • De verwachting is dat de poppodia in totaal in 2020 een tekort zullen realiseren van ruim 32 miljoen euro.

Steunmaatregelen

De generieke steunmaatregelen van de overheid hebben effect, maar ook met de al toegezegde steunmaatregelen koerst de poppodiumsector in Nederland af op een tekort van 17 miljoen euro. Dit tekort kan teruglopen naar 9,8 miljoen euro door de extra noodsteun. Dit is een verrekening van de noodsteun die voortkomt uit de extra 300 miljoen euro steun voor de cultuursector. Deze komt echter een beperkt deel van de poppodia toe.

Berend Schans, directeur VNPF
Berend Schans, directeur VNPF

‘De impact van een gezonde popmuzieksector op bijvoorbeeld een stad en zijn bewoners en bezoekers is niet te onderschatten.’

Evaringen

Naast een financiële analyse is er ook gesproken met een aantal poppodia directeuren. De interviews met hun ervaringen en verwachtingen over de toekomst zijn tevens terug te vinden in het rapport.

Publicaties VNPF en DSP

Wil je meer weten over het onderzoek Poppodia in tijden van COVID-19?

Neem dan contact op met Yan Crabbendam. Hij staat je graag te woord.