Het thema van de Veilig Wonen Dag dit jaar is ‘Blik op de toekomst’

Op de Veilig Wonen Dag is een informatiemark met stands van interessante bedrijven op de Veilig Wonen Beurs en er zijn diverse workshops (van slimme woningen en AI tot minder zelfredzame personen). De aftrap voor deze dag wordt gedaan door Patrick van den Brink – Directeur-bestuurder het CCV – die een eerste blik in de toekomst gooit. Daarop bekijkt Shahid Talib – Algemeen Directeur, Breijer – het DNA van veiligheid. Vervolgens diept DSP-oprichter Paul van Soomeren de geschiedenis van het Politiekeurmerk Veilig Wonen op (PKVW).

De wieg en de toekomst van het PKVW

Meer dan 30 jaar terug stonden diverse DSP-groep adviseurs en onderzoekers mede aan de wieg van dit succesvolle instrument op het terrein van veilig wonen. Paul van Soomeren kijkt terug op die geschiedenis, maar doet dat vooral om iets te leren over de inhoud en plek van het Politie Keurmerk in de toekomst. De groei en schwung is er een beetje uit bij het PKVW en dat moet en kan anders.  Paul geeft een aantal tips.

  • Kijk weer eens over de grens, want daar is best veel nieuws te halen. Van de UN Sustainable Development Goals via projecten over geweld tegen vrouwen en kinderen uit Zuid en Midden-Amerika tot Europese (CEN) normen en wereldwijde ISO-normen over Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED).
  • Denk breder en wordt breder en dus meer van deze tijd; de tijd van duurzaamheid, klimaat, leefbaarheid en sociale samenhang. Maak je als PKVW (weer) breed!

Het Politie Keurmerk heeft een mooi en rijk verleden en deze aanpak, die vooral inzet op het verminderen van de gelegenheid voor criminaliteit, is bewezen effectief. Het aantal woninginbraken ging in de afgelopen 30 jaar van de ultieme top van 120.0000 inbraken per jaar naar 20.000 per jaar nu. Nog steeds te veel, maar wel 100.000 minder, wat een becijferde kostenbesparing van vele miljarden opleverde. Als we de do’s en dont’s van de aanpak uit het verleden beter kennen, kunnen we over de toekomst van een nieuw PKVW gaan nadenken.

Meer lezen?

Ga hier naar de website van de Veilig Wonen Dag

Meer weten over de toekomst van het PKVW?

Neem dan vrijblijvend contact op met Paul van Soomeren. Hij staat je graag te woord.