ProHIC

De Nationale Politie en DSP-groep hebben in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, enkele gemeenten en Veiligheidshuizen een tool voor de probleemgerichte aanpak van High Impact Crime: ProHIC (www.ProHIC.nl) ontwikkeld. Dit in het bredere kader van het EU-project Cutting Crime Impact (CCI). Dat Europese project is inmiddels na drie jaar en drie maanden succesvol afgesloten.

ProHIC omvat diverse praktische en nuttige componenten in zowel de Nederlandse als Engelse taal:

  1. Een website waarop alle ProHIC zaken te vinden en te downloaden zijn: www.ProHIC.nl
  2. Het Basisboek ProHIC. Een naslagwerk over de gezamenlijke aanpak van High Impact Crime (inbraken, overvallen, straatroven e.d.) door gemeenten, politie, OM, bewoners en andere stakeholders. Het bevat   wetenschappelijk onderbouwde methodiek en instrumenten geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en oefeningen. Dit basisboek kan van de site gedownload worden, maar het is ook bij uitgeverij Boom als gedrukt boek verkrijgbaar
  3. Een samenvattende Handleiding en een nog weer kortere Infographic en video (teaser)
  4. Ongeveer 450 Kennisparels, geproduceerd door Jaap de Waard van het ministerie van Justitie en Veiligheid, met evidence based informatie over wat wel en niet werkt bij de aanpak van criminaliteit. Er komen wekelijks nog Kennisparels bij!

Aanpak breder bruikbaar

De beschreven methode en de Kennisparels gaan overigens breder dan alleen High Impact Crime en zijn ook bruikbaar voor de aanpak van andere veiligheidsproblemen waaronder bijvoorbeeld geweld, georganiseerde (drugs)criminaliteit en jeugdcriminaliteit.

De website wordt goed bezocht (vanaf de start eind 2020 in totaal 60.000 bezoekers), onderdelen van de tool worden gedownload en gebruikt en de aanpak wordt ondertussen onderwezen op universiteiten en hogescholen. Ondanks het feit dat de financiering uit de EU nu gestopt is, gaan we  als DSP-groep voorlopig nog door. We houden de site met de onderdelen van de tool in de lucht en blijven de kist met Kennisparels aanvullen.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over ProHIC? Neem dan contact op met Paul van Soomeren. Hij vertelt je er graag meer over.