De Voor de Jeugd Dag vindt weer plaats op 11 september. Na drie jaar online vindt hét jaarlijkse jeugdevenement dit jaar weer fysiek plaats in Zaandam. De dag om elkaar te ontmoeten, geïnspireerd te worden en talenten te ontdekken. Er is zoveel te doen en zien, waar moet je beginnen? De jeugd DSP-ers hebben alvast even het programma doorgespit en een aantal tips voor jou. Zien we je daar?

Onze 5 tips

Het thema van dit jaar is “Voor elkaar zorgen. De afgelopen jaren heeft maar weer eens extra duidelijk gemaakt dat we niet kunnen zonder elkaars aanwezigheid, hulp en zorg. Zeker niet als het gaat om opvoeden en opgroeien. It takes a village…

Wat is er allemaal te doen en zien? Hieronder onze 5 tips!

 1. Blijven leren en ontwikkelen… Er komt een hulpverlener aan tafel – 11:15 tot 12:00 uur
  Er komt een hulpverlener aan tafel is een improvisatie werkvorm waarbij een incident wordt uitvergroot in twee situaties: wat is jouw reactie als hulpverlener? De werkvorm prikkelt om breder te denken en bevraagt de huidige manier van doen. De uitkomst van deze werkvorm is na afloop een goed gesprek met elkaar. We onderzoeken en bevragen met elkaar wat het goede is om te doen, dit om de werkpositie van hulpverleners te verbeteren.


 2. De druk verminderen… Mijn ouders zijn gescheiden – 12:15 uur tot 13:00 uur
  Cerutti Film heeft inmiddels 8 korte films gemaakt onder het label ‘Mijn ouders zijn gescheiden’. Films die bedoeld zijn om scheiden te normaliseren, om het meer bespreekbaar te maken, om het gevoel van erkenning en herkenning te geven aan kinderen, om ouders te leren wat een scheiding met kinderen doet. Stichting Villa Pinedo heeft deze films geadopteerd. Tijdens de sessie worden twee filmsvertoond en daarna wordt met het publiek de dialoog over deze films gevoerd. De films laten zien hoe kinderen en jongeren met gescheiden ouders in het gewone leven steun bij elkaar én bij volwassenen kunnen vinden. Het geeft hoop en perspectief. En behalve voor elkaar zorgen is het ook samen doen, verbinden.


 3. Gluren bij…. Het Deltaplan Jeugd Eindhoven (met oa. DSP’er Amber van Berkel) – 13:15 tot 14:00 uur

  Voor de Jeugd Dag 2023Vanuit het Deltaplan Jeugd in Eindhoven wordt sinds begin 2022 gewerkt om het preventieve netwerk in Eindhoven te versterken en stimuleren – en daarnaast door meer in te zetten op het versterken van het gewone leven. O.a. door het financieren van initiatieven die werken vanuit de kracht van inwoners, kinderen en ervaringsdeskundigen. In deze bijeenkomst hoor je meer over de organisatie van het Deltaplan Jeugd in Eindhoven én uiteraard over een aantal initiatieven zoals Kindbehartigers, Wachtverzachter en Buurtgezinnen.


 4. Smaakmakers… Sinan voor de jeugd! – 14:15 uur tot 15:00 uur
  Journalist en programmamaker Sinan Can (45) maakte tientallen documentaires en kreeg daarvoor bijna even zoveel prijzen en onderscheidingen. Gevolgen van oorlog en onrecht maakt hij pijnlijk zichtbaar. In Syrië, Afghanistan, de armste wijken in Europa en ook in Nederland. Kinderen en jongeren spelen een belangrijke rol. tijdens een gesprek met Kindercorrespondent Tako Rietveld (44) legt hij uit waarom. ‘Kinderarmoede in Nederland vind ik zo beschamend. Ik wens ons land liefdevolle bestuurders toe.’


 5. Ontmoeten en verbinden!
  Onze vijfde tip is natuurlijk ontmoeten en verbinden. Loop eens langs alle marktkraampjes, ga eens naast een onbekende staan tijdens het eten van je broodje of het drinken van je koffie en kijk waar je de raakvlakken met elkaar kunt vinden. We doen het immers samen!

Meer lezen in inschrijven?

Ga dan naar de website van de ‘Voor de Jeugd Dag’.