Zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig. Vanuit dat adagium, dat een van de uitgangspunten vormt van de nieuwe jeugdwet die in 2015 in werking is getreden, hebben de gemeenten in de regio FoodValley de pilot SOH-KJP gestart. De jeugdzorg regio FoodValley bestaat uit vier Gelderse (Barneveld, Ede, Nijkerk en Scherpenzeel) en drie Utrechtse gemeenten (Renswoude, Rhenen en Veenendaal).

Vijf van deze gemeenten doen mee aan de pilot SOH-KJP. SOH-KJP staat voor: Specialistische Ondersteuning Huisarts Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Doel van de pilot is om de jeugdpsychiatrische en psychosociale zorg ‘aan de voorkant’ te versterken door inzet van een expert op dit gebied in de huisartspraktijk.

Tussenevaluatie effectiviteit en efficiency in de JGGZ

In de loop van 2016 zijn de betrokken gemeenten in de regio FoodValley voortvarend aan de slag gegaan met deze uitdagingen. Om inzicht te krijgen in de voortgang van de pilot heeft DSP-groep opdracht gekregen een tussenevaluatie uit te voeren. Wat verloopt goed, wat kan beter? En welke mogelijke lessen zijn er voor het vervolg van de pilot en de periode erna. Dat hebben we onderzocht middels een multi-method design (verschillende onderzoeksmethoden: online quick scan, kosten-baten analyse, benchmark, interactieve verdiepingssessies).

Betrokkenen zijn positief

Na het veldwerk blijkt dat in zijn algemeenheid betrokkenen (huisartsen, SOH’ers, gemeentelijke projectleiders, lokale coördinatoren) positief zijn over de kwaliteitsslag die door de inzet van de SOH-KJP wordt gemaakt. De ervaring is dat de SOH’ers de psychosociale en jeugdpsychiatrische zorg voor jeugd laagdrempeliger, minder stigmatiserend, kortdurender en sneller maken. Zij zorgen ervoor dat de meer specialistische zorg meer en meer terecht komt bij kinderen en gezinnen die het écht nodig hebben. Aan de andere kant wordt echter duidelijk dat er nog veel ruimte is voor verbetering. Er valt nog veel te winnen, vooral waar het gaat om de afstemming met de lokale teams. Wat dat betreft is er sprake van een groeiproces.

De pilot laat een set aan succesbepalende factoren zien. Een van deze factoren is een lokale aanjager/ kartrekker/ verbinder, die de samenwerking op gang brengt door open gesprekken aan te gaan met de driehoek huisarts – GGZ-aanbieders – gemeente/ lokale teams.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Paul Duijvestijn. Hij vertelt u er graag meer over!