Meer en andere beveiligingsmaatregelen

Recente terroristische aanslagen in uitgaansgebieden en bij grootschalige evenementen zorgen ervoor dat overal ter wereld meer en andere beveiligingsmaatregelen worden genomen. Van betonblokken en anti ramraiding palen om voertuigen tegen te houden tot politie-spotters die bijvoorbeeld op Amsterdam CS kijken naar afwijkend gedrag.

Inzet private beveiligers

Een nieuwe ontwikkeling bij evenementen is de inzet van ongeüniformeerde private beveiligers die in de openbare ruimte letten op afwijkend gedrag. Een ontwikkeling die op het eerste gezicht in strijd is met de uniformplicht uit de Wet particuliere beveiligingsorganisaties. Tegelijkertijd is het een ontwikkeling die publieke en private veiligheidsdiensten graag verder willen verkennen.

De concrete aanleiding voor dit onderzoek is de inzet van ongeüniformeerde private beveiligers tijdens muziekevenementen in de Amsterdamse Ziggo Dome. In deze verkenning hebben we de (samen)werking van publieke- en private actoren in kaart gebracht die zorgen voor de veiligheid van het publiek tijdens evenementen in de Ziggo Dome.

Eerder onderzoek naar veiligheid tijdens evenementen

Meer weten?

Paul vertelt u graag meer.