Ontwerpstrategieën voor veiligere straten
DSP-oprichter Paul van Soomeren werd geïnterviewd voor artikel Quartz door Anne Quito
Lichten, camera’s, politie. Dit zijn enkele van de nieuwe veiligheidsmaatregelen die de Britse regering heeft ingevoerd, temidden van de roep om veiligere straten na de ontvoering en moord op Sarah Everard, 33, vorige maand. Het plan omvat het investeren van bijna 52 miljoen euro voor extra straatverlichting en videobewakingscamera’s en het plaatsen van meer undercoveragenten in bars en nachtclubs. Het is onwaarschijnlijk dat het werkt, zeggen experts.
Paul van Soomeren, bestuursdirecteur van de International Crime Prevention Through Environmental Design Association, zegt dat het een nijpend probleem is over de hele wereld. “Wat me verbaast, is dat er al in de jaren zeventig een zeer sterke beweging was van vrouwen en mannen die vroegen om veilige openbare ruimte voor iedereen.” Hij noemt onderzoek van Vrouwen Bouwen Wonen in Nederland, Frauenbüro in Oostenrijk en Canadese wetenschappers GerdaWekerle en Caroline Witzman. “Het is echt belangrijk om deze ideeën weer af te stoffen”, zegt hij.
Lees het artikel Ontwerpstrategieën om straten veiliger te maken voor vrouwen (Engels).
Download hier het interview
Van straatintimidatie tot seksueel misbruik
Veel meisjes of (jonge) vrouwen hebben zich weleens onveilig gevoeld, of dit nu op straat is of thuis. De gemeente Amsterdam wil de veiligheid van vrouwen vergroten en is begin 2020 gestart met het programma tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld (SISG), dat bestaat uit een pakket van (preventieve) maatregelen. Het afgelopen jaar zijn meerdere onderzoeken gedaan op dit belangrijke thema, maar tot nu toe zijn vooral professionals aan het woord geweest. Maar wat vinden de meiden er zelf van? Waar hebben ze behoefte aan? DSP gaat in opdracht van de gemeente nu het perspectief van de meiden op dit thema onderzoeken.
Lees meer over onderzoek van straatintimidatie tot seksueel misbruik
Inclusieve buurtschouw straatintimidatie
Onderzoek in Amsterdam en Rotterdam laat zien dat ongeveer de helft van de vrouwen en 30% van de mannen last hebben van intimiderend gedrag op straat zoals sissen, uitschelden, nalopen, aanraken en bespugen. Onder vrouwen van 15-34 jaar is dat zelfs 83%
Welke intimiderende situaties zijn er concreet op straat en hoe kunnen deze in de toekomst beter worden voorkomen en aangepakt?
Wilt u meer weten over straatintimidatie en veilige openbare ruimte voor vrouwen?
Neem contact op met Nina Faulstich of Paul van Soomeren
Of lees meer over...