Een agenda vol leuke projecten

Januari 2021 ben ik bij DSP-groep gestart. Net afgestudeerd als criminoloog en middenin de coronapandemie. Ik heb me het afgelopen jaar met héél veel verschillende onderwerpen bezig gehouden en merk dat ik eigenlijk bijna alles wel interessant vind. Laatst vroeg ik me opeens af: wat vind ik nou het allerleukst? En wat betekent dat voor mijn toekomstige projecten? Vandaag probeer ik daar achter te komen.

9:30 uur Het eerste overleg vandaag is met het projectteam van een onderzoek naar dove en slechthorende kinderen in het onderwijs voor het College voor de Rechten van de Mens. We willen de ervaringen van leerlingen ophalen en daarom ben ik bezig met het regelen van interviews. Hoe zorgen we ervoor dat we leerlingen bereiken? Het is een vrij kleine doelgroep. We kunnen speciaal onderwijs scholen benaderen, maar hoe bereik je de dove of slechthorende leerlingen op het reguliere onderwijs? Ik merk dat ik veel energie krijg van het brainstormen met collega’s over dit soort vragen. Aan het eind van het overleg zit ik vol nieuwe ideeën.

10:00 uur Voor een WODC-onderzoek heb ik samen met twee collega’s een expertsessie. De afgelopen periode hebben we een lijst met indicatoren opgesteld die interessant en betrouwbaar zijn voor het monitoren van drugscriminaliteit. Maar hoe oordelen de experts op dit vakgebied daarover? Zien zij deze indicatoren ook als relevant en betrouwbaar? Terwijl mijn collega’s de sessie begeleiden, schrijf ik de notulen. Het is een fijne manier om als junior binnen korte tijd veel te leren over een onderwerp en de mensen in het werkveld te leren kennen. Alleen vind ik het wel lastig dat je bij digitale afspraken snel ingaat op de inhoud. Het is moeilijker iets van jezelf te laten zien of een ander te leren kennen. Ook kost het staren naar een beeldscherm voor twee uur erg veel energie. Gelukkig is mijn volgende afspraak op locatie!

12:00 Hup, schoenen aan en een sprintje naar de trein naar Eindhoven. Het afgelopen jaar heb ik voornamelijk thuis gewerkt. Reizen naar fysieke afspraken zit nog niet in mijn systeem.

14:30 uur De startbijeenkomst met het programmateam ‘Extra inzet transformatie’ begint. Wat is nodig om kinderen met een ondersteuningsvraag zo dicht mogelijk bij huis te helpen? De doelgroep ‘Jeugd’ spreekt mij erg aan. En fijn om zo’n bijeenkomst op locatie te doen. Hier is gelukkig wel tijd voor informeel contact. De andere leden van het team vertellen vol enthousiasme hoe betrokken ze zijn met het thema en dat werkt aanstekelijk.

17:30 uur Met een hoofd vol nieuwe informatie zit ik weer in de trein. Wat vind ik nou het allerleukst? Na een jaar is het toch nog te vroeg om daar een concreet antwoord op te kunnen geven. Ik wil nog veel verschillende projecten en onderwerpen uitproberen om te onderzoeken waar mijn echte passie ligt. Voor nu ben ik al blij als het verband houdt met maatschappelijke vraagstukken en ik daar iets aan kan bijdragen – liefst niet alleen vanachter een scherm.

Maud Pluijm is onderzoeker bij DSP-groep. Ze heeft een achtergrond als criminoloog en is actief binnen de werkvelden Justitie en veiligheid, Openbare orde & veiligheid en Jeugd.

Contact opnemen met Maud Pluijm?

Bel of mail haar dan, Maud staat je graag te woord.