Uitgaansgebieden hebben een steeds belangrijkere rol in de maatschappij. We lijken meer tijd dan ooit door te brengen in deze gebieden. Voor veel gemeenten is het lokale uitgaansgebied dan ook een belangrijke economische factor geworden. Uitgaansgebieden brengen echter ook de nodige problemen met zich mee. Crimineel en antisociaal gedrag, vaak onder invloed van alcohol en/of drugs, is daarbij een van de grootste problemen. In het onderzoek is nadrukkelijk gekeken naar

de relatie tussen omgevingskenmerken, de samenstelling van het uitgaanspubliek en het gedrag in uitgaansgebieden. Uitgaansgebieden zijn beschreven als omgevingen waar bezoekers komen om zich te vermaken, waar zij andere normen en waarden verwachten en waarin zij geprikkeld worden door allerlei fysieke kenmerken. Geluid, licht, kleur, vervuiling en een hoge dichtheid aan mensen zijn voorbeelden van omgevingskenmerken die bezoekers waarnemen en die, voornamelijk onbewust, het gedrag beïnvloeden.

Hoewel de meeste bezoekers naar het uitgaansgebied komen om zich te vermaken, ontwikkelt probleemgedrag zich als verschillende omgevingskenmerken niet overeenkomen met de verwachtingen en wensen van bezoekers. Deze ontwikkeling wordt vaak versterkt door het alcoholgebruik van bezoekers. Het tegenovergestelde is echter ook waar; in een goed ingericht uitgaansgebied versterken allerlei omgevingskenmerken sociaal gedrag.

Eerste aanzet mogelijkheden

Het aanbieden van de juiste omgevingskenmerken in de inrichting van uitgaansgebieden zou daarom veel problemen moeten kunnen voorkomen. Kant en klare aanpakken en succesfactoren bestaan echter nog niet, mede door een gebrek aan goed evaluatieonderzoek. Op basis van onderzoek dat wel beschikbaar is en enkele praktijkvoorbeelden, wordt in dit onderzoek een breed scala aan mogelijkheden besproken die allen veelbelovend zijn om gedrag in uitgaansgebieden op een gewenste manier te beïnvloeden.

Zie ook De Gezonde Wijk.

Meer weten over dit project?

Bel of mail dan met Daniel Hofstra. Hij vertelt je graag meer.