Maatwerk programma digitaal van start

Het is zover! De vakontwikkeling voor de (170!) procesregisseurs van alle (30!) Zorg- en Veiligheidshuizen in Nederland is van start gegaan. Een maatwerk programma voor de Zorg- en Veiligheidshuizen.
Samen met de Landelijke Vereniging van Managers van de Zorg- en Veiligheidshuizen en de trainers heeft DSP alle creativiteit en energie bij elkaar gebracht om de trainingen (door de Corona-maatregelen) naar een online variant om te buigen, denk aan webinars en online trainingen en interactieve sessies, waarbij inhoud en kwaliteit ongewijzigd zijn.

DSP heeft naast het faciliteren nog drie belangrijke rollen, namelijk:

  1. Het creëren van de verbinding tussen Zorg- en Veiligheidshuizen
  2. Inzichten vergaren, samenvatten en adviseren op vervolgstappen in de doorontwikkeling van het vak
  3. het waarborgen van de kwaliteit van de vakontwikkeling

Vakontwikkeling; wat houdt dat in?

In januari deelden we op onze website vol enthousiasme het bericht dat DSP-groep in samenwerking met de landelijke Zorg- en Veiligheidshuizen een vakontwikkeling voor procesregisseurs op ging zetten. De regisseurs volgen nu een serie webinars over ‘regievoeren zonder macht’ en ook zijn deze week de eerste trainingen gestart die inzoomen op je persoonlijkheid.

Waar zitten mijn krachten en waar heb ik nu juist anderen voor nodig en hoe zet ik mijzelf steviger in dit geheel! Dit is een essentieel onderwerp in de vakontwikkeling van de procesregisseur. Als regisseur ben je tenslotte hét instrument, zonder formele macht. Dus werk je als procesregisseur vanuit je eigen kracht, je kennis over de verschillende vakgebieden van zorg en strafrecht en ook je kunde om een samenwerking tot stand te brengen.

Belangrijke en ingewikkelde klus

De procesregisseurs van de Zorg- en Veiligheidshuizen hebben een belangrijke en tegelijk ingewikkelde klus te klaren. Zij brengen samenwerking tussen ketenpartners tot stand, zorgen voor een gedegen analyse van waar het probleem bij de casus nu écht ligt, werken in die gezamenlijkheid aan een plan van aanpak waar partners zich aan committen en houden regie op de afspraken.

De inhoud van de vakontwikkeling is opgesteld door een ronde langs álle regio’s waar de behoeften en wensen zijn opgehaald voor de verschillende onderdelen. Het doel van de landelijke vakontwikkeling is een herkenbare werkwijze. Door van – en met elkaar te leren, te professionaliseren en gezamenlijk de regierol verder te versterken.

Meer weten over het de vakontwikkeling van regisseurs bij Zorg- en Veiligheidshuizen?

Neem dan contact op met Aniek Verwest, Linda van Dongen of Nina Faulstich. Zij vertellen je er graag meer over.